Scumpirile anuntate la gaze si energie, precum si majorarea dobanzii cheie a bancii centrale la 10% au confirmat estimarile economistilor, care vad un varf al inflatiei anuale in iulie, ultima luna in care ar mai avea sens o crestere a dobanzii de catre BNR, declara analistii, citati de NewsIn.
"Este o decizie asteptata. Probabil ca, tinand cont de majorarile anuntate la preturile la gaze si energie electrica, vom avea un nou varf al inflatiei anuale in iulie, pe care il estimam la 9,5%", a declarat Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.

Dumitru anticipeaza insa o temperare semnificativa a inflatiei anuale in august si septembrie si un nivel de 6,5% la finalul anului, "ceea ce nu prea mai justifica noi cresteri" ale dobanzii cheie.

"Preturile la alimente vor ajuta mult (la calmarea inflatiei n.r.). In plus, alte alimente, precum painea, ar putea, daca nu sa se ieftineasca, macar sa nu se mai scumpeasca, ceea ce ar ajuta, de asemenea, la temperarea inflatiei", a mentionat Dumitru.

Economistul sef al Raiffeisen Bank avertizeaza asupra unui risc legat de cererile salariale care ar putea fi declansate de majorarile de preturi la utilitati.

"Este posibil sa fie noi cereri salariale care, daca sunt acceptate si nu sunt corelate cu cresterea productivitatii, vor avea efecte inflationiste", a mai spus Ionut Dumitru.

Decizia BNR are un rol de semnal, fiind menita sa atraga atentia ca exista inca presiuni inflationiste si ca banca centrala actioneaza in acest sens, considera Lucian Anghel, economistul sef al BCR.

"Decizia nu are efect psihologic, pentru ca dobanzile, atat in piata monetara cat si cele practicate de banci, sunt deja cu doua cifre de cateva luni", a declarat Anghel, dupa cum informeaza NewsIn.

In aceste conditii, ''cred ca vom avea un nou varf al inflatiei anuale in iulie, de circa 9%. De altfel, si in iunie cred ca vom avea o rata anuala a inflatiei mai mare decat in mai, urmand ca in iulie sa avem un nivel peste cel din iunie", a mai spus Anghel.

El a mentionat ca ramane de vazut cum evolueaza preturile la produsele alimentare in iunie si iulie si cat de corelate sunt cu preturile internationale, in conditiile in care cursul leului a ramas relativ stabil si nu va avea o influenta asupra inflatiei.

Lucian Anghel spune ca, in conditiile in care inflatia anuala ar urma sa atinga un varf luna viitoare, dobanda cheie a bancii centrale va fi la un nivel maxim al acestui an dupa sedinta consiliului de administratie din 31 iulie, fie ca va fi vorba de o majorare sau de o mentinere.

"Daca este sa vorbim de o fereastra de oportunitate pentru BNR de a majora dobanda, aceasta expira in iulie, pentru ca, mai apoi, inflatia va intra pe o panta descrescatoare pana spre sfarsitul anului, tendinta care s-ar putea prelungi si in primul trimestru din 2009", a declarat Anghel.

Economistul sef al BCR a mentionat ca BNR se concentreaza, in mod normal, pe o perioada mai lunga, si nu doar pe luna iulie, in deciziile de politica monetara.

Georgiana Constantinescu, analistul Credit Europe Bank, se asteapta ca banca centrala sa nu mai mareasca dobanda cheie peste 10%, mai ales daca inflatia de la finalul acestui an va fi in jur de 6%, dar a explicat ca deciziile de politica monetara ale BNR vor lua in considerare si ritmul in care se va tempera inflatia in 2009.

"Scumpirile anuntate de ANRE ar putea aduce o inflatie lunara de peste 1% in iulie si, implicit, una anuala de circa 9,4-9,5%, in functie de nivelul ce se va inregistra in iunie", a spus Georgiana Constantinescu.

Din august, insa, efectul de baza ar trebui sa aiba un impact favorabil, care sa tempereze inflatia, astfel incat la finalul lui 2008 sa vedem o inflatie anuala de 6-6,5%, a mai spus analistul Credit Europe Bank.

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis majorarea dobanzii de politica monetara cu un sfert de punct procentual, conform asteptarilor pietei, si a pastrat nivelul actual al rezervelor minime obligatorii cerute bancilor.

Cei mai multi dintre analistii chestionati de NewsIn se asteptau la majorarea dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, in conditiile in care multi dintre ei estimeaza o inflatie de peste 9% in iulie, alimentata de scumpiri la gaze si electricitate.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a anuntat ca preturile la gaze naturale livrate populatiei se vor majora in medie de la 1 iulie cu 12,5%, iar la electricitatea pentru populatie cu 4,4%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri