Un deficit de cont curent sustenabil, raportat la datele economice curente, ar fi de 7% din produsul intern brut (PIB), iar reducerea de la aproape 14% din PIB in 2007 trebuie sa se faca din timp, pentru a evita o corectie brutala si dureroasa, a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, citat de NewsIn.
"Cred ca este evident ca economia romaneasca a ajuns la supraincalzire. Cresterea economica intr-un ritm alert, care se face cu extenuarea resurselor, se duce fie in dezechilibre externe, fie in inflatie, fie in amandoua", a spus Isarescu, la o dezbatere cu reprezentanti ai sistemului bancar pe tema creditarii.

El a adaugat ca "aproximativ o jumatate din deficitul de cont curent este acoperit de investitiile straine directe, restul provenind din consum".

Anul trecut, deficitul de cont curent al Romaniei a crescut cu 66,1% fata de 2006 pana la 16,87 miliarde euro, valoare care echivala cu 13,9% din PIB-ul din 2007, de 404,7 miliarde lei (121,43 miliarde euro).

Investitiile straine directe in Romania au scazut anul trecut cu 22,3% pana la 7,07 miliarde euro si au acoperit deficitul balantei de plati in proportie de doar 41,9%.

In acest sens, Isarescu a reamintit ca viteza de crestere a creditarii este excesiva si ca banca centrala va lua masuri de temperare a acesteia.

In primele luni din 2008, ritmul anual de crestere a creditului neguvernamental s-a mentinut peste 60%.
Ca nivel al intermedierii financiare, guvernatorul BNR apreciaza ca Romania "a ajuns la normalitate", desi se afla, alaturi de Polonia, usor sub media tarilor europene emergente, pe care Isarescu a estimat-o la 50-60% din PIB.

La finalul anului trecut, creditul neguvernamental a ajuns la 148,2 miliarde lei (41 miliarde euro), reprezentand 34% din PIB.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri