Indicele de incredere in economia romaneasca a scazut, in iunie fata de mai, de la 103 la 102,9 puncte, egaland cel mai mic nivel inregistrat in iunie 2007, tara noastra inscriindu-se in trendul urmat de majoritatea statelor UE, potrivit datelor publicate, vineri, de Comisia Europeana.
Indicele de incredere in economia romaneasca s-a diminuat cu 0,1 puncte, de la 103 puncte la 102,9, egaland cel mai mic nivel inregistrat in iunie 2007. Tara noastra a inregistrat cresteri ale increderii la trei indicatori din cinci, optimismul privind evolutia industriei, serviciilor si a comertului fiind contracarat de pesimismul pentru consum si constructii.

Increderea in industria locala a crescut cu 1%, Romania fiind al cincilea stat din Uniune la increderea in acest indicator economic, dupa Bulgaria, Cipru, Cehia si Olanda. La servicii, increderea a crescut cu 20%, tara noastra fiind pe pozitia a zecea in UE. Increderea in consum s-a diminuat cu 14%, fiind in apropierea mediei din Uniune. Pentru comert, increderea s-a apreciat cu 23%, nivel similar celui din Cehia. Increderea in constructii s-a depreciat cu 3 puncte, cel mai rau la acest capitol stand Marea Britanie, cu o diminuare de 29 de puncte.

In luna iunie, increderea in economie a continuat sa scada, atat in statele din cadrul Uniunii Europene, cat si in zona euro, cu 2,5, respectiv 2,7 puncte, la 94,6 si 94,9 puncte, fiind sub media pe termen lung.

Scaderea increderii in economie se datoreaza pesimismului legat de evolutia consumului, cu 17 puncte, a constructiilor, cu 14 puncte, a comertului, cu 5 puncte si a industriei, cu 4 puncte. Doar in domeniul serviciilor se observa o tendinta pozitiva in ce priveste increderea, de 7 puncte.

Cele mai multe dintre state UE s-au confruntat, in iunie, cu o scadere a increderii in evolutia economica. O scadere semnificativa a gradului de incredere a fost marcat in Spania, cu 6,2 puncte, urmata de un declin moderat in Franta, de 2,7 puncte si in Germania, de 1,5 puncte. Spre deosebire, in Marea Britanie s-a observat o crestere a increderii in evolutia economiei, aprecierea fiind de 2,1%.

Indicatorul increderii in economie este format din indicatorul increderii in industrie, in proportie de 40%, indicatorul increderii in servicii, 30%, increderea in consum, 20%, indicatorul de incredere in constructii, 5% si cel al increderii in retail, 5%. Media pe termen lung a indicatorului de incredere in economie - pe perioada 1990-2007 - este 100.

Indicele de incredere in economie se calculeaza in urma raspunsurilor date de managerii companiilor din fiecare stat membru si indica optimismul sau pesimismul mediului de afaceri in evolutia economiei nationale in perioada studiata. Evolutia preturilor, a cursului de schimb, situatia de pe pietele financiare internationale influenteaza perceptia asupra economiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri