Managerii companiilor romanesti se asteapta ca activitatea economica sa creasca in urmatoarele trei luni, optimismul fiind mai pronuntat in randul managerilor din firmele mari, cu 500 de salariati si peste, dar se estimeaza si cresteri de preturi, arata o ancheta de conjunctura a INS.
Potrivit opiniilor exprimate in iunie 2008 de managerii companiilor, pentru perioada iunie - august 2008 se asteapta o crestere a activitatii din industria prelucratoare, constructii, comertul cu amanuntul si in sectorul de servicii, in raport cu cele trei luni anterioare, potrivit Institutului National de Statistica.

Managerii din industria prelucratoare estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere a volumului productiei, atat pe total (sold conjunctural +18%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Optimismul este mai pronuntat in
randul managerilor din intreprinderile cu 500 salariati si peste (sold conjunctural +29%).

Pe total industrie prelucratoare, numarul de salariati va avea o tendinta de stabilitate, potrivit a 83% din opiniile exprimate.

Preturile produselor industriale vor creste (sold conjunctural +24%), intr-un ritm mai scazut, insa, fata de estimarea din luna anterioara (sold conjunctural +29%). Conform estimarilor din luna iunie 2008, pentru urmatoarele trei luni, in constructii volumul productiei va urca (sold conjunctural +40%), corelat cu cel al stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +34%).

Referitor la numarul de salariati, se estimeaza o tendinta de crestere, atat pe ansamblul sectorului (sold conjunctural +24%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Cresterea cea mai pronuntata se estimeaza la companiile cu 500 salariati si peste (sold conjunctural +35%).

Cresterea preturilor lucrarilor de constructii (sold conjunctural +47%) va fi mai putin intensa fata de cea prognozata in luna precedenta (sold conjunctural +50%).

Managerii estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere a vanzarilor de marfuri pe total activitate (sold conjunctural +31%). Conform previziunilor celor intervievati, situatia economica isi va mentine trendul pozitiv (sold conjunctural +40%). Comenzile de marfuri adresate furnizorilor vor avea o evolutie pozitiva (sold conjunctural +25%).

Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o usoara crestere a numarului de salariati din acest sector (+9% sold conjunctural). Managerii mai estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor creste (sold conjunctural +48%).

Situatia economica din sectorul de servicii, in ultimele trei luni, a fost apreciata ca fiind buna, la un sold conjunctural de +20%. Pe primul loc in aprecierea cifrei de afaceri se afla companiile mari (250-499 de salariati) la care soldul conjunctural inregistrat este de +55%, urmate de intreprinderile mijlocii ( 50-249 de salariati), cu un sold conjunctural de +39% si firmele mici (1-49 de salariati ), sold conjunctural de +22%.

Conform estimarilor din luna iunie 2008, cererea de servicii isi va mentine, pentru urmatoarele trei luni, trendul ascendent pe ansamblul sectorului (sold conjunctural +20%). In sectorul serviciilor se estimeaza pentru urmatoarele trei luni o usoara crestere a numarului de salariati (sold conjunctural +7%). Dupa opinia managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor inregistra o crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +26%).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri