Directorul general al Distrigaz Sud, Bernard Arnaud, a declarat astazi ca ar fi necesara o crestere a pretului gazelor catre populatie cu 20% si ca va solicita Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) o crestere cu acest procent.
“Fara indoiala ca pretul gazelor catre populatie va creste pana la sfarsitul anului. Volumul de gaz consumat vara este mai mic decat consumul de gaze naturale pe timpul iernii. Vom continua sa inregistram pierderi. Pana acum, de la inceputul anului, Distrigaz Sud a inregistrat pierderi de circa 80 milioane lei din cauza amanarii majorarii pretului gazelor. Pentru noi ar fi necesara o crestere cu 20% a pretului gazelor livrate populatiei, incepand cu 1 octombrie 2008 si vom reveni cu o solicitare la ANRE”, a precizat Bernard Arnaud.

Potrivit acestuia, in prezent compania achizitioneaza gazul din import cu 480 dolari mia de metri cubi de gaze, iar pana la sfarsitul lui 2008, estimeaza ca pretul gazului de import va creste pana la 620 dolari pe mia de metri cubi de gaze. La finalului anului trecut, Distrigaz Sud achizitiona mia de metri cubi de gaze cu 370 dolari, a mai spus directorul general al companiei.

De asemenea, directorul Departamentului Preturi si Tarife in domeniul gazelor naturale din cadrul reglementatorului, Gabriel Sarbu, a declarat saptamana trecuta ca pretul gazelor naturale livrate populatiei nu va creste in trimestrul trei, insa, daca vor exista cereri justificate din partea distribuitorilor ANRE le va analiza si le va recunoaste.

“Autoritatea nu poate face speculatii. Dar daca vor demonstra ca dupa trimestrul trei au costuri justificate, analizam cererile si acestea vor fi recunoscute la acea data. Acest lucru va depinde de ce se va intampla cu cotatia barilului de petrol, cu pretul titeiului, dar pe termen lung, nu o zi, doua ci intr-o luna, doua, un trimestru”, a spus atunci Gabriel Sarbu. Potrivit oficialului autoritatii, majorarea pretului gazelor catre populatie anuntata la 26 iunie 2008 este suficienta pentru trimestrul trei, iar distribuitorii isi recupereaza niste sume, dar nu in totalitate.

Gazele pentru populatie se scumpesc cu 12,5% pentru clientii Distrigaz Sud si cu 11,6% pentru consumatorii casnici ai E.ON Gaz Romania, iar electricitatea pentru populatie cu 4, 4 %, de marti, 1 iulie 2008.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri