In trimestrul trei din acest an, Finantele vor emite titluri de stat de sase miliarde lei, cea mai ridicata valoare din acest an, partea cea mai mare a banilor, respectiv 3 miliarde lei, urmand a fi atrasa in cursul lunii iulie.
In intervalul iulie - septembrie 2008, Ministerul Economiei si Finantelor si-a propus sa atraga la buget sase miliarde lei, in urma emisiunii de obligatiuni de stat si de certificate de trezorerie cu discount, dupa ce in trimestrul doi valoarea imprumuturilor s-a cifrat la trei miliarde lei, iar in primul trimestru aceasta a fost de patru miliarde lei.

In luna iulie, vor fi derulate emisiunile cu valorile cele mai ridicate, statul urmand a se imprumuta trei miliarde lei, cu 400 milioane lei mai mult decat in iunie. Cele doua emisiuni de obligatiuni de tip benchmark, din 7, respectiv 21 iulie vor aduce la buget 1,4 miliarde lei, in timp ce din emisiunile de certificate de trezorerie, care vor avea loc pe 11 si 25 iulie, se estimeaza obtinerea a 1,6 miliarde lei.

Fiecare emisiune de obligatiuni de stat are valoare de 700 milioane lei, dobanda oferita fiind de 8,25% pe an pentru cea cu scadenta la 5 ani, respectiv 8% pe an pentru cea cu scadenta la 3 ani. Emisiunile de certificate de trezorerie cu discount vor valora cate 800 milioane lei fiecare.

In 7 si 21 august vor avea loc licitatii pentru obligatiuni de tip benchmark, in valoare de cate 350 milioane lei fiecare, iar in 4 si 18 septembrie vor fi lansate alte licitatii, cifrate tot la 350 milioane lei fiecare. Pentru certificatele de trezorerie cu discount, emisiunile din 13 si 27 august se vor ridica la 400 mil lei, la aceeasi valoare urmand a se situa si emisiunile din 10, respectiv 24 septembrie.

Valoarea individuala nominala atat a unei obligatiuni de stat de tip benchmark, cat si a unui certificat de trezorerie este de 10.000 lei, ambele putand fi cumparate de dealerii primari, care pot depune oferte in cont propriu sau in contul clientilor persoane fizice si juridice. Ofertele se depun la Banca Nationala a Romaniei, pana in ziua licitatiei, la ora 12.

Titlurile de stat cu discont sunt nepurtatoare de dobanda. Acestea sunt vandute la un pret initial mai mic decat valoarea nominala, diferenta dintre pretul initial si valoarea nominala fiind numita discont, care reprezinta beneficiul cumparatorului.

Potrivit strategiei privind managementul datoriei publice guvernamentale, pentru perioada 2008-2010, ministerul Economiei va fi obligat sa se imprumute pe piata interna chiar si in conditiile unor dobanzi foarte mari, ca urmare a inrautatirii asteptarilor inflationiste.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri