“Incercam sa intelegem modalitatea prin care reglementatorul a realizat aceasta crestere de preturi la energie si este limpede ca ne confruntam cu o situatie de opacitate, de lipsa de transparenta in datele furnizate de reglementator. Se constata carente foarte mari in modul in care se repartizeaza productia de energie electrica a Romaniei in special catre populatie remarcand faptul ca deja din datele prezentate se constata ca cea mai scumpa energie produsa in Romania este furnizata tocmai populatiei si s-a scos in evidenta faptul ca de la producator pana la consumatorul final, pe acest traseu, se regasesc cinci, chiar sase intermediari care nu fac altceva decat sa creasca costurile”, a declarat Iulian Iancu.

Iulian Iancu a mai spus ca este necesara modificarea legislatiei si, posibil, a conducerii Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

“Incercam sa facem o analiza si pentru modul in care se repartizeaza costurile privind energia electrica si energia termica. E totusi un semnal pozitiv faptul ca avem de unde sa reducem, intervenind asupra reglementatorului, pretul la populatie. Este evident acum ca populatiei i s-a repartizat cea mai scumpa energie din piata si nu este corect. Vinovatiile o sa le stabilim la sfarsit, deocamdata constatam ca reglementarile sunt alcatuite si realizate astfel incat energia scumpa sa fie dirijata catre populatie. Dupa ce constatam avem doua cai odata ce concluziile noastre vor fi transmise ca fiind obligatorii catre reglementator si spre stiinta primului ministru al Guvernului pentru a interveni in consecinta, dar o sa intervenim si asupra legislatiei, adica vom modifica legea astfel incat populatia sa beneficieze asa cum e firesc, de energia ieftina a Romaniei”, a mentionat Iancu.

Acesta a precizat totodata ca sunt consumatori in Romania care utilizeaza gaze naturale din productia interna fara sa plateasca import, in timp ce populatia e obligata sa plateasca import. Deputatul considera ca "nu trebuie sa facem nimic altceva decat ca acea cantitate de gaze sa o luam de la acei consumatori si sa o trimitem catre populatie; astfel in Romania nu s-ar modifica preturile, dar populatia va putea sa beneficieze doar de gazele naturale din productia interna".