Anul trecut, tara noastra a fost beneficiar net de fonduri comunitare, cheltuielile pentru dezvoltare alocate din bugetul Uniunii Europene cifrandu-se la 1,6 miliarde euro, adica 1,37% din Venitul National Brut. Cea mai mare parte a banilor a provenit din fondurile de preaderare si din cele structurale si de coeziune, peste 1,2 miliarde euro. Pentru agricultura au fost alocati aproape 24 milioane euro.

In 2007, contributia nationala la bugetul comunitar a fost de circa 1,09 miliarde de euro, astfel ca, potrivit datelor Comisiei Europene, tara noastra a inregistrat in 2007 un excedent de 595,6 milioane euro.

Conform Raportului financiar, rata de executie bugetara la nivel european a fost imbunatatita, alocarile de plati fiind cheltuite in proportie de 99%. Din totalul de cheltuieli de 114 miliarde euro, cea mai mare parte (38,4%) a fost destinata investitiilor in ocupare si progres economic pe termen lung. O cota importata, de 37,4% din fonduri a fost alocata pentru agricultura. De asemenea, 10,5% din fonduri au fost alocate pentru dezvoltarea rurala, mediu si pescuit.

In 2006, cei mai mari beneficiari au fost Franta, cu aproape 14 miliarde euro, Spania, cu circa 13 miliarde euro, Germania, cu 12,5 miliarde euro si Italia, cu 11,3 miliarde euro. Din cele 12 state care nu sunt membre ale zonei euro, Polonia a fost cel mai semnificativ beneficiar, cu o alocare de 7,8 miliarde euro.

Citeste si:

Raportul financiar pe 2007, primul care a luat in calcul cele 27 de state membre, demonstreaza ca desi managementul resurselor a fost imbunatatit, au fost pierdute, totusi, fonduri de 227 milioane euro, Germania fiind tara care a pierdut cele mi multe finantari, 66 milioane euro.

"Cheltuielile din 2007 au fost aproximativ egale cu bugetul agreat, dovedind ca un management activ in acest sens este util statelor membre. Exista insa unele state membre care cheltuiesc mai incet decat media, fapt ce mareste riscul de pierdere a banilor. Implementarea eficienta si rapida a fondurilor comunitare ar trebui sa fie prioritatea tuturor", a declarat comisarul european pentru buget Dalia Grybauskaite.

Cele 12 state care nu sunt membre ale zonei euro au primit, in 2006, de aproape trei ori mai multi decat contributia lor la bugetul Uniunii.