Suprafata agricola din Romania cultivata in sistem ecologic ar putea depasi 20% pana in 2015, in conditiile in care Ministerul Agriculturii va subventiona agricultura bio, a declarat presedintele Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica-Bio Romania, Marian Cioceanu, citat de NewsIn.
“In acest moment, agricultura ecologica reprezinta doar 1% din suprafata totala de aproximativ noua milioane de hectare din Romania. In Romania aceast tip de agricultura poate exploda, insa numai in conditiile in care se vor acorda si la noi subventii asa cum se intampla in toate tarilee Uniunii”, a spus Cioceanu.

Potrivit presedintelui Bio Romania, asociatia solicita Ministerului Agriculturii “subventionarea unui procent din plata taxei de certificare catre un organism de inspectie si certificare pentru toata suprafata aflata in agricultura ecologica, precum si realizarea unei metode de calcul (UVM) care sa ajute si crescatorii de animale”. De asemenea, Bio Romania cere alocarea de resurse financiare care sa acopere toata suprafata fermei in cazul reintroducerii sub-masurii de Agricultura Ecologica si sustinerea alocarii sprijinului pentru costurile de tranzitie (Conform art. 39(4).

“Solicitam sprijin pentru realizarea si implementarea campaniilor de sensibilizare a consumatorilor in colaborare cu marile lanturi de magazine. Ne dorim ca mancarea din spitale si suplimentul alimentar pentru copiii nostri din scoli sa fie sanatoase, curate, produse ale agricultorului roman, certificat ecologic”, a adaugat Marian Cioceanu.

Potrivit reprezentantilor Bio Romania, in 2008 va fi un record de productie a ecologica. “Spre exemplu, la grau si mazare vor fi recolte de 4 tone la hectar, la orz 5 tone, iar la soia orz, 5 tone la hectar”, sustin reprezentantii asociatiei. Acestia au adaugat ca in acest moment peste 95% din productie merge la export. Din acest motiv, in hypermarketurile din Romania ajung produse bio importate, care au preturi duble fata de cele obtinute din agricultura clasica.

Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica-Bio Romania s-a infiintat joi, la Sibiu, si din ea fac parte mai multe asociatii locale si regionale de profil.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri