Isarescu avertizeaza ca nu va lasa leul sa se aprecieze
Euro a cazut, ieri, sub pragul de 3,6 lei, fiind cotat pentru azi de BNR la 3,5986 lei, cea mai mica valoare din ultimele patru luni. Moneda europeana a mai scazut de patru ori sub aceasta bariera anul acesta, de doua ori in februarie si de doua ori in martie.
In ciuda unor presiuni de apreciere a monedei nationale, cel mai probabil, cursul euro nu va fi lasat sa cada spre 3,5 lei, avand in vedere ca guvernatorul Mugur Isarescu si-a expus destul de clar intentia de a frana cresterea leului.
"Noi nu am fi deranjati daca o anumita crestere a leului s-ar manifesta, pentru ca in prezent exista presiuni de apreciere a leului. Insa un leu foarte tare este dureros, pentru ca aceasta impinge spre o crestere de competitivitate, iar daca nu reusesti sa devii competitiv in aceste conditii poti sa dispari", a declarat, duminica, Isarescu.
''Ne uitam la stabilitatea preturilor. Nu vrem sa facem alte dezechilibre. Nu vrem nici ca leul sa se aprecieze prea tare, caci aceasta situatie ii descurajeaza pe exportatori si ii incurajeaza pe importatori, iar aceasta situatie poate crea dezechilibre ale balantei de cont curent'', a subliniat guvernatorul.

Dolarul, la cea mai mare valoare din acest an


Dolarul este cotat pentru astazi la 3,0216 lei. Pe 31 mai, dupa o perioada de apreciere sustinuta, moneda americana a urcat pentru prima data de la inceputul aprecierii la peste 2,9 lei. Apoi a urcat continuu pana la data de 10 iunie cand a sarit de 3 lei. A urmat o perioada de mici oscilatii sub acest prag, pentru ca ieri sa fie cotat iar la peste 3 lei.
Cea mai mica valoare a dolarului din acest an s-a inregistrat pe 11 martie si a fost de 2,6771 lei. Apare astfel un diferential de 0,3445 lei (3.445 de lei vechi). Interactiunea leului cu cele doua valute este influentata mai ales de variatiile externe.

La cel mai inalt nivel din ultimele 13 luni


Dolarul s-a apreciat, ieri, atingand cel mai inalt nivel din ultimele 13 luni fata de euro, intrucat datele privind productia din Statele Unite au determinat investitorii sa aprecieze ca Rezerva Federala va continua ritmul de majorare a ratei dobanzii de referinta, transmite Reuters.Majorarea constanta a ratei dobanzii de referinta de pe piata americana a dus, in acest an, la aprecierea cu 12% a dolarului fata de euro.
O alta cauza a acestei evolutii a fost si situatia economica a Europei, care a determinat investitorii sa nu acorde prea mare incredere monedei europene.
"Diferenta dintre euro si dolar va continua sa se adanceasca. Contractele futures de pe piata americana, aferente lunii decembrie, arata ca rata dobanzii va fi de circa patru procente pana la sfarsitul anului", a afirmat unul dintre analistii Calyon, Mitul Kotecha.
La ora 8.15 GMT, euro era cotat la 1,193 dolari, in scadere cu 0,2%, dupa ce atinsese, in prealabil, 1,190 dolari, cel mai scazut nivel din ultimele 13 luni.
Lira sterlina si-a redus cursul, pana la 1,763 dolari, nivelul cel mai redus din ultimele 14 luni, pe fondul temerilor privind o eventuala reducere a ratei dobanzii de referinta.
Atat Banca Centrala Europeana (BCE), cat si Banca Angliei vor decide evolutia ratei de referinta in cursul acestei saptamani.
Analistii estimeaza ca situatia din zona euro va ramane neschimbata, in timp ce in Marea Britanie rata dobanzii s-ar putea reduce abia din luna august.
"Este mult mai probabil ca Banca Angliei sa reduca rata dobanzii. Insa de indata ce institutia britanica va efectua aceasta actiune, vor exista speculatii privind o miscare similara si din partea BCE, ceea ce va duce la deprecierea monedei europene", a afirmat Mitsuo Imaizumi, analist al Daiwa Securities SMBC.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri