Economiile tarilor din Europa Centrala si de Est (ECE), intre care se numara si Romania alaturi de Bulgaria, Croatia si Serbia, nu au fost afectate, in general, de tendinta descendenta a economiei globale, considera analistii Erste Bank.

Raportul Erste arata ca piata din Romania prezinta potential pentru cei indrazneti. "Imaginea performantei macroeconomice ramane oarecum negativa, insa situatia contului curent ridicat nu este o situatie ireversibila, conform datelor recente, daca masurile implementate pot intradevar stimula cresterea exporturilor si limita importurile. In particular, situatia inca solida din sectorul investitiilor este un semnal promitator", se arata in raportul Erste.

"Desi o usoara incetinire este probabil sa fi fost inregistrata in trimestrul II, aceasta se datoreaza cauzelor ce tin de ciclicitate, in opinia noastra. Pentru acest ciclu economic, varful a fost deja atins, iar cresterea economica isi va modera amplitudinea in urmatoarele trimestre", spune directorul de cercetare pentru pietele de capital din ECE, in cadrul Erste Bank, Henning Esskuchen.

El a enumerat printre motive cresterile dobanzilor, care ar trebui sa inceapa sa aiba efect, dificultatile de pe piata fortei de munca, ce reprezinta o bariera pentru continuarea cresterilor economice, care depasesc potentialul real, si preturile ridicate la energie si alimente, ce reduc puterea reala de cumparare a consumatorilor.

"Procesul de recuperare este fundamental pentru a sustine o rata de crestere economica peste nivelul celei inregistrate de pietele dezvoltate", mai spune Esskuchen.

Analistii Erste Bank sunt, inca, de parere ca incetinirea cresterii economice in ECE este mai degraba rezultatul ciclului economic, decat al impactului direct al crizei globale din prezent.

"Inflatia continua sa fie o problema pe toate pietele, dar daca avem de ales intre economiile afectate de inflatie, pietele din ECE raman o optiune, si asta nu numai pentru ca inflatia este insotita de cererea interna si cresterea economica aferenta. Un alt argument si mai puternic in aceasta situatie il reprezinta faptul ca bancile centrale din ECE au inca instrumente pentru a interveni", se mai arata in raportul Erste Bank.

Erste Bank Group este unul dintre cei mai mari furnizori de servicii financiare din Europa Centrala. Cei peste 52.000 de angajati ai sai deservesc aproape 16 milioane clienti, in aproape 3.000 sucursale din opt tari (Austria, Republica Ceha, Slovacia, Romania, Ungaria, Croatia, Serbia si Ucraina). Grupul avea, la 31 decembrie 2007, active totale de 200,5 milarde euro, un profit net de 1,175 miliarde euro si o rentabilitate a capitalului angajat de 14,6%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Orban, șomaj tehnic și pentru bugetari: Nu putem lăsa povara doar pe privați
Setari Cookie-uri