Studiile realizate de CNIPMMR releva ca in Romania criteriile de apreciere a salariatiilor de catre patroni sunt diferite in functie de regiune, in nord - est experienta fiind apreciata ca principalul avantaj al angajatului (80%), in timp ce in est mai apreciata este competenta (68%), potrivit NewsIn.

Astfel, in sud-vest experienta conteaza pentru 57% dintre patroni in timp ce competenta, in aceeasi regiune este importanta pentru aproape 53% dintre intreprinzatori.

Potrivit Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR), o alta diferenta inregistrata in privinta criteriilor de apreciere a salariatului de catre angajator este "comportamentul respectuos", element care a fost mentionat ca fiind important pentru 44% dintre patronii din regiunea centru, insa pentru angajatorii din vest, acest criteriu este important doar pentru 8% dintre cei chestionati.

Potrivit Cartei Albe a IMM, se distinge o diferenta semnificativa in ce priveste conceptia patronului fata de cunostintele si abilitatile angajatilor. Acest criteriu este important pentru 38% dintre intreprinzatorii bucuresteni, in timp ce in regiunea nord - vest procentul angajatorilor care urmaresc aceste calitati la salariatii este de peste 75%.

Totodata, inteligenta salariatului este apreciata de aproape 20% dintre patronii de firme din regiunea sud-est, acest element fiind mult mai important pentru patronii de intreprinderi din nord - est, adica 36%.

Diferente se inregistreaza in randul patronilor si cand vine vorba de studiile angajatilor. Astfel, in regiunea de nord - vest 35% dintre patronii tin cont de studiile absolvite in timp ce in nord doar 10% dintre angajatori apreciaza diploma detinuta de salariat.

Potrivit Cartei, limbile straine cunoscute de angajat sunt importante pentru 6,25% dintre patronii din sud-est, insa in ce priveste regiunea nord - est acestea reprezinta un criteriu de apreciere pentru 23% dintre angajatori.

Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) Ovidiu Nicolescu a declarat pentru NewsIn ca discrepantele regionale in ce priveste opiniile fata de criteriile pe care angajatii ar trebui sa le indeplineasca se explica prin cultura antreprenoriala, care difera de la regiune la regiune, dar si prin nivelul diferit de dezvoltare.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Boloş: Voi propune ca echipamentele de protecție să fie decontate din fonduri UE
Setari Cookie-uri