In luna aprilie, cifra de afaceri in comertul cu amanuntul, care exclude vanzarile de autovehicule si motociclete, urcase cu 26,6% fata de luna similara din 2007 si cu 15% fata de luna precedenta.

Vanzarea de produse nealimentare a sporit in luna mai a acestui an cu 11,9% fata de nivelul atins in a cincea luna din 2007, iar vanzarea de produse alimentare, bauturi si tutun cu 2,9%.

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule a inregistrat pe total o crestere cu 18,4%, sustinuta in principal de comertul cu autovehicule, care a sporit cu 18,8% din mai 2007 in mai 2008.

In a cincea luna a acestui an, afacerile cu servicii de piata pentru populatie au crescut cu 11,6% fata de nivelul din mai 2007.

Fata de luna aprilie a acestui an, insa, cifra de afaceri in comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a scazut pe ansamblu cu 10,0% in luna mai din 2008.

Citeste si:

Principalul motiv a fost faptul ca volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule a scazut in luna mai cu 7,5% fata de nivelul din luna precedenta.

Afacerile cu serviciile de piata pentru populatie au contracarat partial aceasta scadere, printr-o crestere cu 24,9% in luna mai fata de nivelul din aprilie.

In primele cinci luni ale acestui an, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), a inregistrat o crestere anuala de 15,1%, atat pe seama vanzarilor de produse nealimentare, care au sporit cu 16,9%, cat si a celor alimentare, bauturi si tutun, care au inregistrat o crestere de 13,1%.

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule, a crescut in primele cinci luni din 2008 cu 29,4% fata de nivelul atins in perioada similara a anului trecut.

Cifrei de afaceri din comertul cu autovehicule a crescut cu 36,7%, iar la comertul cu carburanti cu 18,3%, in acelasi interval, iar in ceea ce priveste serviciile de piata pentru populatie, volumul cifrei de afaceri a crescut cu 11,8%.