Cresterea produsului intern brut (PIB) din primul trimestru al acestui an, de 8,2%, plaseaza Romania pe locul al doilea in UE, dupa Slovacia, si mult peste media blocului comunitar, de 2,3%, arata si a doua estimare, publicata de biroul european de statistica, Eurostat.

Eurostat a publicat estimari actualizate privind produsul intern brut in primul trimestru din 2008 comparativ cu ultimul trimestru din 2007 si cu acelasi interval al anului trecut.

Datele pentru Romania (pentru care nu exista comparatii disponibile fata de trimestrul anterior) si Slovacia au ramas neschimbate, in timp ce pentru Lituania - a treia in clasamentul cresterii economice -, avansul PIB a fost revizuit in urcare la 6,8%, de la 6,7% in estimarea anterioara.

La nivelul intregii Uniuni Europene (UE), Eurostat a revizuit in scadere atat avansul produsului intern brut in primul trimestru fata de acelasi interval din 2007 - de la 2,5% in primele estimari la 2,3% in prezent -, cat si cresterea fata de trimestrul anterior - de la 0,8% la 0,7%.

Pentru zona euro, Eurostat a revizuit de asemenea in jos estimarea privind cresterea economica din primul trimestru al acestui an fata de perioada echivalenta din 2007, de la 2,2% la 2,1%. Fata de ultimul trimestru al anului precedent, PIB-ul zonei euro a crescut cu 0,7%, comparativ cu 0,8% in prima estimare.

Cel mai rapid avans economic dintre cele 15 tari din zona euro a fost inregistrat in primul trimestru de Slovenia, cu o crestere a PIB de 5,7% fata de primele trei luni din 2007. Cipru (3,9%), Grecia (3,6%) si Malta (3,5%) urmeaza in clasamentul cresterii economice din zona euro, potrivit estimarii Eurostat.

In primul trimestru din 2008, cheltuielile cu consumul gospodariilor din UE
s-au marit cu 0,3% fata de trimestrul anterior, investitiile au avansat cu 1%, exporturile s-au majorat cu 2%, iar importurile au crescut cu 1,7%.

Cei mai importanti parteneri ai UE - SUA si Japonia - au inregistrat cresteri ale PIB in primul trimestru al anului in curs de 0,2%, respectiv 1% fata de ultimul trimestru din 2007. Fata de primul trimestru din 2007, economia Statelor Unite a crescut cu 2,5%, iar cea a Japoniei cu 1,3%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Romania, codasa in UE la procentul din PIB alocat sanatatii