Nivelul inflatiei din iunie, in conformitate cu asteptarile pietei, si aprecierea accelerata a leului de la inceputul acestei luni reduc probabilitatea unei noi majorari a dobanzii cheie de catre banca centrala la sedinta de politica monetara din 31 iulie.

"Sansele ca dobanda cheie sa mai creasca sunt aproape nule", a declarat, potrivit NewsIn, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, dupa anuntarea datelor privind inflatie din iunie.
Rata anuala a inflatiei s-a accentuat usor la 8,61% in iunie, nivel in conformitate cu estimarile analistilor, de 8,6-8,7%.

"Inflatia este in conformitate cu asteptarile noastre. Totusi, este ingrijorator ca inflatia de baza (core) creste pentru a noua sau a zecea luna consecutiv", observa economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.

Daca datele publicate de Statistica sunt in conformitate cu asteptarile si nu ar trebui, potrivit analistilor, sa modifice prognozele pentru perioada urmatoare, un nou factor a aparut in ecuatia inflatiei in aceasta luna - aprecierea accentuata a leului.

In mai, inflatia anuala ajunsese la 8,46%. Majoritatea analistilor estimau ca inflatia anuala se va situa la 8,6-8,7% in iunie.

In intervalul iunie 2007-iunie 2008, cel mai mult au crescut preturile alimentelor, cu 11,77% in medie, tarifele la servicii au sporit cu 8,71%, in timp ce marfurile nealimentare s-au scumpit cu doar 5,87%, arata datele publicate de INS.

Citeste si:

Inflatia lunara din iunie a fost de 0,28%, pe fondul scumpirii marfurilor alimentare cu 0,32% in medie, a celor nealimentare cu 0,28% si a cresterii tarifelor la servicii cu 0,19%.

In a sasea luna a acestui an, cel mai mult s-au scumpit fructele proaspete (cu 7,77% fata de mai), uleiul comestibil (2,26%), carnea de porc (1,96%), combustibilii (1,26%), carnea de vita si cea de pasare (1,1%).

In schimb, ouale s-au ieftinit, in medie, cu 5,04% in iunie, cartofii cu 4,93%, iar citricele cu 1,9%, potrivit datelor INS.

Unele servicii cu preturi stabilite in euro, precum cele la telefonie, s-au ieftinit usor in iunie, pe fondul aprecierii leului, de la un curs mediu de referinta de 3,6594 lei/euro in mai la 3,6557 lei/euro in iunie.
De la inceputul acestui an, in cosul de consum al romanilor, pe baza caruia INS calculeaza inflatia, alimentele au o pondere de 37,5%, marfurile nealimentare de 44,7%, iar serviciile cantaresc 17,8%.

Cresterea medie a preturilor de consum din intervalul iulie 2007-iunie 2008 fata de precedentele 12 luni - indicator care conteaza in criteriile nominale de convergenta la zona euro - a fost de 7,1%, in urcare de la 6,7% in mai.

Inflatia determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) a saltat, de asemenea, de la 6,7% in mai la 7,1% in iunie.