Companiile romanesti au oportunitatea de a angaja proiecte in tari din regiunea mediteraneana, derulate sub egida UE, dupa ce in cadrul sommet-ului pentru Mediterana a fost adoptat un proiect pentru stimularea infiintarii de IMM-uri in zona, a declarat presedintele Traian Basescu.

"Marele avantaj este ca aceste proiecte se desfasoara sub egida UE si a Uniunii pentru Mediterana, deci sunt garantate. Agentii economici, si aici gandul meu este la companiile romanesti, au garantia ca orice proiect angajeaza va fi sub egida UE si nu-si vor pierde banii", a declarat presedintele Traian Basescu.

Seful statului a explicat ca unul dintre proiectele adoptate in cadrul lucrarilor sommet-ului Mediteranei, care se desfasoara duminica in capitala Frantei, vizeaza dezvoltarea mediului de afaceri din zona Marii Mediterane, prin stimularea infiintarii de intreprinderi mici si mijlocii, potrivit NewsIn.

Presedintele Basescu a apreciat ca decizia adoptata tarile prezente la sommet-ul pentru Mediterana o oportunitate pentru firmele romanesti sa revina in tari ca Algeria, Libia, Siria, Turcia sau Egipt si a recomandat agentilor economici din tara noastra sa valorifice aceasta sansa. De altfel, el a precizat ca va transmite Executivului sa incurajeze investitiile in zona mediteraneeana.

In cadrul lucrarilor desfasurate la Paris au fost adoptate sase proiecte comune de catre cele 44 de state membre UE si tari din zona Mediteranei privind reducerea poluarii, atat in apele Mediteranei, cat si pe coasta, autostrazile maritime si terestre pentru a facilita securitate traficului, protectia civila, un proiect pentru energii alternative, precum si initiativa mediteraneeana pentru dezvoltarea de afaceri.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca a sustinut in fata liderilor prezenti la lucrarile sommet-ului, trei mari zone de cooperare, acestea vizand domeniul energiei, fie ca estre vorba despre noi surse de energie, economisire sau energii alternative, resursele de apa, avand in vedere cresterea populatiei din zona si problemele cu care unele state se confrunta deja in acest sens si autostrazile maritime cu continuitate terestra.

Seful statului a vorbit si despre zonele de instabilitate din Golf, Orientul Mijlociu, regiunea Marii Negre sau Balcanii de Vest, sustinand ca preocuparea statelor care vor adopta Procesul Barcelona, Uniunea pentru Mediterana, este asigurarea pacii in aceste zone.

Basescu a pledat, in cadrul lucrarilor, pentru o abordare mai pragmatica, mai putin politica si mai mult bazata pe o cooperare economica a Pactului Barcelona.

Presedintele Traian Basescu a participat ieri, la Paris, la sommet-ul pentru Mediterana, prezidat de presedintele Frantei, Nicholas Sarkozy, alaturi de ministrul roman de externe.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
2007- Romania intra in Uniunea Europeana