Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) propune introducerea unor impozite pe profiturile exceptionale, realizate in special in industria extractiva, in conditiile in care redeventele platite statului roman in acest sector sunt foarte reduse, a spus presedintele AOAR, Florin Pogonaru.
Reprezentantii asociatiei au dat exemplul Italiei, care a introdus recent acest tip de impozit, si au explicat ca, la nivelul Uniunii Europene, nu exista restrictii in introducerea de catre state a acestui tip de taxare.

"Aceste companii, care obtin profituri exceptionale, sunt practic castigatori la loterie. Petrom beneficiaza de o crestere a preturilor de trei sau patru ori fata de momentul privatizarii fara a creste extractia si fara investitii substantiale", a spus Pogonaru.

El a completat ca mediul de afaceri este principalul sustinator al unei asemenea taxari, deoarece "nu poti proteja altfel categoriile defavorizate".

Impozitul pe profitul exceptional nu are legatura cu clauzele contractuale pentru privatizarea Petrom, a adaugat presedintele AOAR.

Reprezentantii AOAR subliniaza, in sustinerea acestui impozit, nivelul scazut al redeventelor pe care companiile care folosesc resursele eneregenerabile din Romania le platesc statului roman.

"Nivelul acestor redevente este in Romania de sub 1% din PIB, in timp ce in Bulgaria el ajunge la 4% din PIB", a declarat secretarul general al AOAR, Cristian Parvan.

Preponderent, redeventele platite pentru industria extractiva vizeaza exploatarea resurselor de petrol, au explicat reprezentantii AOAR.

Potrivit datelor Ministerului Economiei si Finantelor (MEF), Petrom a platit anul trecut redevente in valoare de 283 milioane lei, reprezentand 5,7% din productia de titei a companiei, si redevente de 242 milioane lei reprezentand 9% din productia medie de gaz.

Luna trecuta, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, calificase contractul de privatizare a Petrom "un gest iresponsabil" din partea autoritatilor romane care l-au semnat, deoarece a concentrat toate resursele sectorului in mainile unei companii, iar redeventele platite statului pentru acestea sunt prea mici.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri