Confederatiile sindicale, patronatele si Guvernul au cazut de acord ca salariul minim sa creasca de la 500 la 540 de lei, de la 1 octombrie, urmand ca la jumatatea saptamanii viitoare sa se intalneasca, din nou, pentru a semna protocolul privind aceasta majorare.
"Urmeaza ca textul propus de Guvern sa fie semnat de toate confederatiile sindicale, in forurile lor de conducere, iar dupa aceea ne vom reintalni la Guvern, pentru parafarea protocolului", a declarat presedintele CNS Cartel ALFA, Bogdan Hossu, citat de NewsIn.

Dupa intalnirea de miercuri de la Palatul Victoria, liderul BNS, Dumitru Costin, a precizat ca va trebui ca acordul sa fie asumat nu doar de guvern, ci de intreaga clasa politica din Romania. "Ce discutam acum nu tine de un obiectiv pe termen scurt, ci de unul pe termen mediu si lung, si anume sa ajungem sa platim in mod serios, responsabil munca in aceasta tara, astfel incat sa stopam fenomenul migratiei", a spus presedintele BNS.

Prezenti, de asemenea, la negocierile cu guvernul, reprezentantii patronatului s-au declarat, si ei, multumiti de rezultatul intalnirii cu Tariceanu. Presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman, Marian Milut, a precizat ca au fost discutate si posibilitatile ca, pana in anul 2014, salariul minim sa ajunga la 50 la suta din salariul mediu.

"Deocamdata, ne aflam la un salariu minim care reprezinta doar 30 la suta din salariul mediu. Sindicatele solicita sa se treaca si cifre pentru salariul minim, respectiv pentru anul viitor sa se inceapa o grila de negociere de la 600 lei salariul minim", a spus Milut.

Premierul Tariceanu le-a propus sindicalistilor, miercuri, ca salariul minim pe economie sa creasca de la 500 la 540 de lei, de la 1 octombrie 2008, si la 600 de lei, de la 1 ianuarie 2009, urmand ca, in anii urmatori, salariul minim sa fie majorat cu aproximativ 100 de lei anual. In plus, premierul le-a propus celor prezenti la intalnirea de la

Palatul Victoria un acord tripartit - guvern, sindicate, patronate - care sa reglementeze problema salariului minim pe termen mediu si lung, pana in anul 2014, in scopul eliminarii discrepantelor dintre salariul minim si cel mediu.

"Vrem sa ne apropiem de acest raport de 0,5 intre salariul minim si cel mediu", a declarat Tariceanu.
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, in cadrul aceleiasi intrevederi, ca salariul minim ar trebui sa ajunga la nivelul de 1.325 de lei in 2014, potrivit Comisiei Nationale de Prognoza.

Tariceanu a mai precizat ca formulat propunerea de crestere a salariului minim la 540 de lei in urma discutiilor de saptamana trecuta cu sindicatele si in urma unei analize a ministerelor Finantelor, Muncii si a Bancii Nationale, efectuata in ultimele zile.

Saptamana trecuta, Guvernul si sindicalistii au avut o prima runda de negocieri pe tema cresterii salariului minim pe economie, la finalul intrevederii Tariceanu afirmand ca va chema la discutii reprezentantii BNR, care vor explica sindicalistilor impactul pe care il are o astfel de masura asupra inflatiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri