Presedintele Basescu a sustinut ca autoritatile ar trebui sa revina la prevederile potrivit carora tranzactiile bancare cu sume de peste 15 000 de euro sunt raportate in termen de 24 de ore si nu 10 zile asa cum este in prezent,ceea ce ar facilita prevenirea infractiunilor de spalare de bani.
"Daca inainte suma limita era 10.000 dolari, azi este de 15.000 euro, iar timpul de raportare este acum de zece zile, care reprezinta un timp prea relaxat. Cred ca autoritatile romane trebuie sa revina la raportarea in 24 de ore la Oficiu pentru prevenirea spalarii banilor", a aratat presedintele, referindu-se la ultima modificare a legislatiei in domeniu. in cadrul unei conferinte organizate de Oficul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, presedintele a subliniat importanta cooperarii dintre institutiile statului pe tema spalarii banilor si a finantarii terorismului.

Basescu a laudat in schimb institutiile statului: "Felicit Parlamentul, Guvernul si Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor pentru ca in acest moment Romania are o legislatie perfect aliniata cu cele din UE", a declarat Basescu.

Seful statului a fost insa critic la adresa magistratilor. "Avem deficiente de judecare rapida a cazurilor sesizate. in raport cu actiunile complexe ale ONPCSB si MIRA, drumul pana la solutiile instantelor de judecata pare greu", a spus presedintele, punand accentul pe necesitatea specializarii judecatorilor.

"Unui judecator nespecializat va decide foarte greu intr-un caz de spalare de bani, deoarece acest fenomem trebuie inteles", a mai explicat Traian Basescu, precizand ca specializarea judecatorilor va scurta timpul de decizie si va duce la condamnari in timp util. "Degeaba se ajunge la o condamnare la zece ani de la savarsirea actului de spalarea a banilor. Este clar ca avem nevoie de modificarea a Codului Penal si a celui de Procedura Penala", a sustinut Basescu.

Traian Basescu a evocat procesul lui Omar Hayssam ca fiind un exemplu de caz de terorism in care instanta a dat o decizie definitiva si irevocabila. "Avem un caz de terorism care a primit o decizie definitiva la inalta Curte de Casatie si Justitie. As urmari cum va fi pus in executare aceasta hotarare, dat fiind ca este vorba si de bani obtinuti in mod ilicit", a mai spus Basescu.

Presedintele Traian Basescu a remarcat faptul ca statul roman sta prost si la capitolul tehnologie. "Statul este cu cativa pasi in urma, iar modul de achizitionare a tehnologiei este devansat de cel al teroristilor", a continuat el.

Seful statului a criticat recent activitatea magistratilor, acuzand faptul ca acestia tergiverseaza dosarele, in vreme ce unii procurori furnizeaza informatii presei in timpul anchetelor, crezandu-se James Bond. Presedintele a mers si mai departe, afirmand ca unii magistrati au legaturi cu persoane din lumea interlopa. Presedintele a acuzat adesea Parlamentul pentru blocarea anchetelor de coruptie in cazul fostilor sau actualilor ministri parlamentari si pana nu demult ii critica pe parlamentari pentru faptul ca ar face legi in interesul propriu. Aflat intr-un vesnic conflict cu Legislativul, seful statului felicita pentru prima oara aceasta institutie.

La Conferinta nationala "Un pas inainte in procesul de integrare a Romaniei in UE: Armonizarea deplina a legislatiei de prevenire si combatere a spalarii banilor si finantarii terorismului la standardele europene" au fost prezenti ambasadorii Marii Britanii, Robin Barnett, Statelor Unite ale Americii, Blair L. LaBarge, secretarul de stat pentru afaceri externe, Raduta Dana Matache, ministrul internelor, Cristian David, presedintele Agensiei Nationale de Integritate (ANI), Catalin Macovei, precum si presedintele comisiei juridice din Camera Deputatilor, Sergiu Andon.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri