Denominarea, preturile sporite la utilitati, politicile guvernamentale improvizate, FMI-ul si cerintele sale, toate acestea nemultumesc patronatele din Romania. Este vorba de tot atatea cauze ale posibilului faliment a peste jumatate din IMM-urile din Romania, in numai doi ani, dupa cum prognozeaza patronatele. Doua asemenea uniuni patronale s-au intrecut ieri in a construi scenarii catastrofice pentru mediul de afaceri din Romania.
Presedintele Uniunii Nationale a Patronatului din Romania, Marian Petre Milut, a prognozat ca in doi ani de zile vor da faliment peste 50% dintre intreprinderile mici si mijlocii din Romania. "IMM-urile nu vor rezista pe piata cu aceste preturi exorbitante la utilitati. Au rezistat pana acum, pentru ca incalca legea prin evaziune fiscala si acceptarea muncii la negru. Insa dupa 2007, nu va mai fi posibil acest lucru", a subliniat Milut. Acesta considera ca actualul guvern dezavantajeaza industria prelucratoare romaneasca si incurajeaza importurile prin majorarea pretului la utilitati, menita a asigura echilibrul bugetar pe 2005. Presedintele UNPR l-a criticat pe ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, care "ocoleste dialogul cu oamenii de afaceri", apreciind ca "MEC se grabeste sa incheie in genunchi contracte de privatizare prin care distributia de energie este donata neconditionat consortiilor straine, in loc sa atraga investitii pentru retehnologizarea sistemului".

Milut a evidentiat, totodata, ca patronii nu-si vor recupera costurile denominarii, "operatiune care nu-si avea rostul". Toate firmele platesc suplimentar pentru contracte, situatii contabile si rapoarte duble, pentru un nou soft, adaptarea caselor de marcat, pregatirea oamenilor, etc", a mentionat liderul UNPR. "Romania are inca o inflatie ridicata iar denominarea leului facuta in momentul in care preturile la energie au cunoscut o adevarata explozie ar putea avea efect de bumerang ducand la o inflatie de 7,5-8%", a spus Milut. El a avertizat ca daca tara noastra nu va adera la UE in 2007 exista pericolul sa nu fim prinsi in bugetul Uniunii pentru 2007-2013 si sa fim amanati pentru aderare in 2013, odata cu Turcia. "Vom pierde fondurile structurale, adica foarte multi bani. Ar fi o catastrofa, de care s-ar face responsabile toate guvernarile de pana acum", a explicat presedintele UNPR.


Micile companii au reusit sa reziste pe piata, folosind munca la negru si evaziunea fiscala.


La randul lor, reprezentantii Uniunii Generale a Industriasilor din Romania 1903 considera ca majorarea de la 1 iulie 2005 a preturilor la gaze, curent electric si energie termica reprezinta o lovitura dura data atat competitivitatii economiei nationale, cat si cetateanului roman. "Aceasta masura va scadea rentabilitatea investitiilor in Romania si va determina falimentul multor firme romanesti", se arata intr-un comunicat UGIR, 1903. Aceasta structura patronala solicita revenirea la preturile practicate inainte de 1 iulie 2005, demiterea conducerilor autoritatilor de reglementare in domeniu (ANRGN si ANRE) si demararea unei anchete publice privind eficienta activitatii acestor persoane. UGIR-1903 ameninta cu organizarea unor forme de protest, "cel putin la fel de dure cu cele ale sindicatelor", daca se va mari TVA la 22%.

Energie scumpa

Tarifele la gaze naturale s-au majorat, la 1 iulie, cu o medie de 10,2%, tot la aceasta data fiind prevazute si cresteri cu 5,2% pentru preturile la electricitate si cu 20% pentru pretul national de referinta la energia termica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri