Aprecierea tarifelor ridica inflatia cu un procent
Cresterea preturilor la utilitati va contribui cu 5,8% la totalul inflatiei, punand in pericol tinta de 7,5% pentru acest an, se arata intr-un studiu al Grupului de Economie Aplicata (GEA).

Analiza a luat in calcul majorarile de tarife anuntate de autoritatile romane, cu 35% la gaze naturale, 5% la energie electrica si 20% la energia termica. Calculele realizate arata ca o crestere simultana a preturilor la utilitati cu procentele anuntate ar conduce la o inflatie suplimentara de 7,7% pentru preturile reglementate si de 5,2% pentru cele nereglementate, altfel spus o inflatie suplimentara medie de 5,8%. Cum aceste cresteri de preturi nu vor fi totusi simultane, acest spor inflationist nu va fi resimtit intr-o singura luna, ci adunat pe ansamblul anului 2005, se precizeaza in cadrul analizei.

Autorii analizei, intitulate Impactul modificarii preturilor la utilitati asupra firmelor romanesti apreciaza ca, pentru a evita sporul inflationist, exista optiunea aprecierii si mai puternice a cursului de schimb, care ar ieftini importurile de materii prime pentru sectoarele de utilitati. Reversul acestei optiuni este afectarea in continuare a exportatorilor, care ar continua sa se adauge efectelor neplacute ale cresterii preturilor la utilitati, se precizeaza in studiu.

Cresterea anuntata a preturilor la utilitati, incepand cu 1 aprilie si continuand cu 1 iulie, va conduce la scaderea valorii adaugate brute in toate ramurile economiei nationale, cu exceptia celor trei ramuri direct beneficiare ale cresterilor de preturi (energie electrica, termica, gaze). Prin majorarea cu 10,2% a tarifelor la gaze naturale, cu 5,2% pentru electricitate si cu 20% pentru pretul national de referinta la energia termica, producatorii din industria alimentara, industria constructiilor si cea chimica se vor confrunta cu grave probleme de suportabilitate a costurilor de productie, sustine Marian Milut, presedintele UNPR.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Este oficial! Guvernul aprobă cel mai nou set de măsuri de relaxare
Setari Cookie-uri