Luna trecuta BNR nu a lasat cursul euro sa scada sub pragul de 3,6 lei, iar atunci cand cotatiile au coborat pana la un minim de 3,5850 lei a cumparat mai multe zeci de milioane de euro. Aparitia leului greu ar putea aduce insa o relaxare a politicilor BNR, care ar avea drept efect scaderea monedei unice spre pragul de 3,55 lei. In piata valutara s-a observat deja o trecere a bancilor pe pozitii de vanzare.

Aprecierea leului ar reprezenta cea mai importanta parghie pentru temperarea cresterii preturilor, care a provocat schimbarea tintei de inflatie de la 7 la 7,5%. Problema deficitului de cont, care a atins la finele lui aprilie 1,391 miliarde euro, si a celui comercial, care a urcat in primele cinci luni la 3,22 miliarde euro, ar putea crea o serie de probleme, ce isi vor gasi probabil rezolvarea in ultima parte a anului sau in 2006, rezerva valutara actuala a BNR asigurand acoperirea a aproape sase luni de importuri. Scaderea euro ar avea ca efect si temperarea cresterii dolarului, care dupa decizia Rezervei Federale de majorare a dobanzii de referinta de la 3 la 3,25%, fata de 1% in iunie trecut, este pregatit sa scada spre o paritate de 1,17 1,18 dolari/euro. Cursul mediu va fluctua in jurul valorii de 3 lei/dolar, pragul de 3,1 lei putand fi atins catre finele anului, cand este asteptata o scadere spre paritatea de 1,10 dolari, iar cursul mediu al euro este vazut in jurul valorii de 3,7 lei. Masura luata de Fed joia trecuta nu a avut efecte majore asupra paritatii, pietele europene inchizandu-se a doua zi la o valoare de 1,1985 dolari, valoare care se mai inregistra in august 2004. Presiunea asupra euro se va mentine, investitorii fiind pregatiti pentru o noua majorare a dobanzii americane in august. Mari semne de intrebare asupra monedei americane ridica, in continuare, pretul unciei de aur, care se mentinea vinerea trecuta in jurul pragului de 435 dolari.

De unde vin casele

La nivelul tarii, doar 5% din populatie a solicitat un credit cu scopul de a achizitiona o locuinta. Cei care au facut-o s-au adresat cu precadere bancilor mari din sistemul financiar romanesc. Conform sondajului INSOMAR, doar 8% din romani intentioneaza sa apeleze la un credit pentru locuinta.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri