Buzunarele private platesc pierderile

Actualele cresteri ale tarifelor la energie electrica au fost facute atat la presiunea investitorilor din domeniu, cat si la aceea a producatorilor care nu pot obtine profituri decat prin majorari de tarife. Atunci cand presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Nicolae Opris, declara cu nonsalanta ca ultimele ajustari ale tarifelor la energia electrica au fost cauzate de cresterea preturilor la gaze naturale, nu mai stii ce sa crezi. Ori domnul Opris dezinformeaza, ori ANRE este la mana producatorilor de energie electrica, al caror management nu detine notiuni elementare de obtinere a profitului. Ei bine, potrivit ANRE, cea mai mare majorare de tarife a fost operata la distributiile de electricitate, cu valori cuprinse intre 8 si 18% pentru a acoperi pierderile tehnologice. Mai precis, este vorba de pierderile din retea, adica de pe urma transportului de energie.

Compania Nuclearelectrica a primit o majorare de tarif reglementat de 2,1%, in timp ce Hidroelectrica va furniza energie electrica in sistem reglementat cu circa 5% mai scumpa. Hidroelectrica este unul dintre cei mai importanti producatori de energie electrica din Romania, avand o pondere de circa 30% din totalul electricitatii produse in tara. Asadar, in conditiile in care Hidroelectrica produce energie electrica la jumatate de pret comparativ cu Termoelectrica, de exemplu, decizia de crestere cu 5% a tarifelor este cel putin ciudata. Majorari de tarife au fost operate si in cazul producatorilor din sistemul Termoelectrica, producatori despre care se stie ca inregistreaza pierderi imense din cauza faptului ca folosesc, in general, carbunele drept materie prima.

Cum a evoluat pretul energiei electrice

Contractele de privatizare semnate de catre cei trei investitori le acorda dreptul de a opera cresteri tarifale anualizate de circa 18%, pana in 2007.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri