Din datele biroului european de statistica, in fiecare din cei zece ani analizati, ocuparea din industrie a scazut, in medie, cu 1,2%, in timp ce in constructii evolutia ocuparii a marcat o crestere medie anuala de 1,4%. Cea mai importanta apreciere a ratei ocuparii a avut loc in IT si alte activitati de business, care a fost, in medie, de 4,7% pe an, relateaza NewsIn.

Astfel, in perioada 1998-2008, din statisticile efectuate la nivelul UE, a reiesit ca in privinta bunurilor de capital rata ocuparii a cunoscut o crestere moderata intre 1998 si inceputul lui 2001, s-a depreciat apoi pana in 2005, ulterior avand loc o apreciere usoara a angajarii in acest domeniu. In acelasi interval, productia de bunuri de capital s-a majorat.

In bunuri intermediare si bunuri de folosinta indelungata, evolutia ocuparii a fost asemanatoare cu cea din domeniul bunurilor de capital, cu precizarea ca in perioada 2001-2005 indicele de depreciere a fost mai ridicat la aceste categorii, iar aprecierea ulterioara a numarului de angajati a fost mai modesta. Cu toate acestea, si in aceasta ramura a industriei s-au inregistrat cresteri ale productiei.

O schimbare de tendinte s-a remarcat in industria bunurilor de uz curent, unde productia a crescut usor, in timp ce ocuparea a scazut dramatic. Şi energia a avut o evolutie similara, concretizata intr-o usoara majorare a productiei coroborata cu o scadere ampla a numarului muncitorilor angajati.

Citeste si:

Singurele industrii unde rata ocuparii a crescut, conform Eurostat, in ultimii zece ani, sunt cea a reciclarii, a productiei de metale si productiei de cauciuc si mase plastice. La polul opus, intr-un clasament al pierderile masive de personal s-au aflat industria extractiva (carbune, petrol si gaze naturale, uraniu si toriu), cea textila si a pielariei, precum si industria tutunului. Acestea au inregistrat, totodata, si diminuari ale productiei.

Pe de alta parte, la capitolul constructii, dupa o perioada de sapte ani (1998-2005) de crestere moderata atat a productiei, cat si a numarului de angajati, in ultimii trei ani a avut loc o majorare sustenabila a domeniului, la ambele componente.

In privinta evolutiei ocuparii in domeniul serviciilor, s-a remarcat o crestere moderata in domeniul transporturilor si telecomunicatiilor, media anuala fiind de 0,7%, ca urmare a reducerii numarului de angajati in serviciile postale si telecomunicatii. In schimb, in transporturi - in special cele maritime si rutiere - numarul de angajati a crescut.

Pe primul loc al ocuparii in servicii au fost IT-ul si alte servicii de business, cu un ritm anual de crestere de 4,7%, in timp ce cifra de afaceri din domeniu s-a apreciat cu peste 6,3%.