Romania intentioneaza sa asigure, din fondurile alocate de la bugetul comunitar pe 2009 finantarea actiunilor structurale si a agriculturii, precum si finalizarea asistentei de pre-aderare, potrivit Ministerului Economiei si Finantelor (MEF).

MEF a aratat ca, la reuniunea de joia trecuta a Consiliului ECOFIN, a fost citit si aprobat in unanimitate proiectul bugetului comunitar pe 2009. Adoptarea bugetului pentru anul viitor este prevazuta pentru luna decembrie 2008, dupa a doua citire a Consiliului si a Parlamentului European.

"Proiectul de buget pentru 2009 propune un nivel total al creditelor de angajamente de 133,9 mld. Euro (1,03% din VNB - venitul national brut, n.r.) si al creditelor de plati de 114,9 mld. Euro (0,89% din VNB). In comparatie cu bugetul pentru anul 2008, proiectul de buget 2009 al Consiliului UE inregistreaza o crestere de 2,8% pentru creditele de angajamente si o reducere de 4,7% pentru creditele de plati totale", se arata in comunicatul Ministerului Economiei si Finantelor (MEF).

Prioritatile Romaniei pentru bugetul 2009 sunt asigurarea finantarii pentru actiuni structurale si agricultura, pentru finalizarea asistentei de pre-aderare, precum si asigurarea posturilor pentru extindere si a finantarii aferente, transmite MEF.

"Impreuna cu proiectul de buget au fost adoptate si unsprezece declaratii ale Consiliului, Comisiei Europene, respectiv Parlamentului European. Una dintre aceste declaratii reflecta angajamentul Consiliului si al Comisiei de a rectifica bugetul, daca se va dovedi insuficient pentru cheltuielile aferente capitolelor care includ si actiunile structurale, agricultura si fondurile de pre-aderare. In plus, pana la finele lunii octombrie 2008, Comisia va prezenta o actualizare a creditelor de plata pentru 2009, pe baza nevoilor actualizate ale statelor membre", se mai arata in comunicatul MEF.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si