"Draga Brice, raspunsul meu este un dublu nu", i-a spus ministrul german de interne, Wolfgang Schäuble, omologului sau francez Brice Hortefeux, in cursul unei dezbateri publice la reuninea ministrilor de interne UE din Bruxelles.

Suedia, Olanda, Finlanda, Polonia, Ungaria si Cehia au spus, de asemenea, nu acestor doua propuneri. Lituania si-a exprimat "rezerve".

1 dintre cele 27 membre UE s-au exprimat in timpul dezbaterii deschise presei.

Toate statele confruntate in prima linie cu sosirea de imigranti ilegali - Italia, Spania, Portugalia, Grecia, Cipru si Malta, sustinute de Belgia, Estonia, Letonia, Austria, Bulgaria si Romania - s-au pronuntat pentru criminalizarea angajarii de imigranti ilegali si pentru controale intensificate la societatile din sectoarele considerate ca cele mai expuse muncii la negru.

Citeste si:

Italianul Roberto Maroni a pledat pentru sanctiuni penale si materiale. "Avem o indelungata experienta cu munca la negru si masura cea mai buna este cea care ustura la portofel, cum ar fi confiscarea imobilului inchiriat ilegal unor imigranti ilegali".

"Vinovatul este cel care angajeaza, care exploateaza si profita de saracia imigrantilor ilegali", a spus spaniolul Celestino Corbacho.

Compromisul prezentat de presedintia franceza prevede instituirea de sanctiuni penale pentru persoanele sau societatile care angajeaza imigranti ilegali si inspectii intensificate in sectoarele cele mai expuse (agricultura, constructiile).