Romania are cel mai redus nivel de impozitare a veniturilor persoanelor fizice, de 16%, precum si unul din cele mai mici impozite pentru profitul companiilor, tot de 16%, insa si cea mai scazuta pondere in PIB a incasarilor bugetare, arata raportul din 2008 "Taxation trends in the European Union".
Romania aplica cel mai scazut impozit asupra veniturilor persoanelor fizice, de 16%, cele mai mari taxe asupra veniturilor populatiei - de 59% - fiind impuse in Danemarca, se arata in raportul realizat de Directoratul pentru Taxe si Uniune Vamala al Comisiei Europene si de biroul european de statistica Eurostat.

Media impozitului pe veniturile persoanelor este de 38,7% in cadrul Uniunii Europene (UE), neschimbata din 2006. In zona euro, media impozitului pe veniturile persoanelor este de 40,24%. In afara de Romania, doar Slovacia mai aplica un impozit de sub 20% asupra veniturilor persoanelor, acesta fiind de 19%. Bulgaria impoziteaza veniturile personale cu 24%.

Ţarile nordice si cele din Benelux au cele mai ridicate niveluri de taxare pe venitul persoanelor fizice, de peste 50%. Astfel, dupa Danemarca, cu 59%, urmeaza Suedia, cu 56,55%, Olanda, cu, 52%, Finlanda, cu 50,46%, si Belgia, cu 50%.

In ce priveste impozitele aplicate pe profitul companiilor, tarile din UE au tendinta de a le reduce, in 2008 inregistrandu-se o scadere de 0,9 puncte procentuale fata de anul anterior. Media in cadrul UE este de 23,59%, in timp ce in zona euro aceasta se situeaza la 26,45%.

Şapte dintre statele membre au redus, anul trecut, cota de impozitare a profitului companiilor, cele mai mari reduceri fiind efectuate de Germania, cu 8,9 puncte procentuale pana la 29,8%, si de Italia - 5,9 pp pana la 31,4%.

Companiile care platesc cele mai ridicate impozite pe profit sunt cele din Malta, unde rata de impozitare este de 35%. Spre deosebire, cele mai mici cote de impozit pe profit le platesc companiile care au activitati in Bulgaria si Cipru, de 10%. In Romania, impozitul pe profitul companiilor este de 16%, al saselea cel mai mic nivel din UE.

In 2006, veniturile din taxe si impozite ale Romaniei, inclusiv contributiile sociale, s-au cifrat la 28,6% din produsul intern brut (PIB), in crestere cu 0,7 puncte procentuale fata de 2005.

Potrivit raportului, Romania a avut cele mai mici venituri din taxe in PIB, in timp ce Danemarca a avut cele mai ridicate incasari bugetare, de 49,1% din PIB.

Cresc taxele pe consum si capital si scad cele pe munca in UE

Anul trecut, tarile din UE au crescut taxele pe consum, inclusiv taxa pe valoarea adaugata (TVA). Totusi, exista o diferenta importanta intre statele membre, Bulgaria avand accize pe tutun si alcool de aproape cinci ori mai mari decat Olanda.

In ce priveste taxele asupra muncii, desi exista un consens la nivelul UE in privinta reducerii lor, doar trei state membre - Bulgaria, Slovacia si Belgia - au realizat acest lucru pana in 2006. In schimb, Olanda, Polonia, Ungaria, Spania si Germania au inregistrat cresteri la acest capitol. Malta si Cipru sunt tarile UE cu cel mai redus nivel de impozitare a muncii.

Taxarea capitalurilor este in crestere in UE, diferentele fiind insa foarte mari. Astfel, Irlanda aplica un impozit pe capital de 42,5%, in timp ce, in Estonia, cota este de doar 8,4%.

Raportul mai arata ca taxele legate de protectia mediului s-au diminuat in tarile din zona euro si au inceput sa creasca in noile state membre ale comunitatii europene. Totusi, in prezent, abia un euro din 15 provine din taxele de mediu.

Datele statistice pentru 2005 indica faptul ca, in Romania, se platea o taxa nominala de 61 euro pentru tona de echivalent petrol, in timp ce in Italia contributia era cea mai mare, de 234 euro pentru tona de echivalent petrol.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri