Ratingul de tara al Romaniei este amenintat de practicarea de catre guvern a unor politici fiscale pro-ciclice, bazate pe cresterea cheltuielilor, care au dus la adancirea deficitului bugetar si la supraincalzirea economiei, arata un raport S&P referitor la politicile fiscale in statele UE.
La fel ca in Lituania si Letonia, in Romania "cheltuielile bugetare au crescut mai repede ca produsul intern brut (PIB) nominal si au determinat aparitia unor politici fiscale pro-ciclice, care au adancit deficitul bugetar, arata raportul Standard and Poor's.

Ratingurile celor trei state mentionate au, in prezent, perspectiva negativa, ceea ce reflecta incapacitate guvernelor de a gestiona dezechilibrele economice in crestere.

"In Romania, desi cheltuielile au fost mai mici decat cele planificate, le-au depasit pe cele din anul precedent si au dus la o adancire semnificativa a deficitului bugetar, avand ca rezultat o politica fiscala pro-ciclica", considera specialistii de la S&P.

Mai mult, potrivit planului bugetar, Romania urmareste sa-si mareasca si mai mult deficitul bugetar, aflat deja la un nivel ridicat. De obicei, rectificarile bugetare in statele analizate de S&P se bazeaza pe reducerea ponderii cheltuielilor in PIB, dar "este improbabil ca tintele sa fie complet indeplinite".

Pe de alta parte, si veniturile bugetare ale Romaniei au crescut, alimentate atat de cresterea puternica a PIB-ului nominal, cat si de reformele fiscale si imbunatatirea colectarii taxelor, in incercarea de a scoate la lumina economia subterana, mai arata raportul S&P.

Romania este unul dintre statele in care reformele structurale au contribuit la cresterea veniturilor, contracarand scaderea ponderii in PIB a veniturilor, determinata de avansul acestuia in termeni nominali.

Veniturile bugetului consolidat au urcat, in primul semestru, cu 35,54%, la 74,76 miliarde lei (20,4 miliarde euro), de la nivelul de 55,16 miliarde lei din prima jumatate a anului trecut, potrivit datelor publicate de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF).

Guvernul a efectuat, in acest an, doua rectificari bugetare, in martie si in iulie. In ciuda majorarii cheltuielilor la a doua rectificare, deficitul bugetului general consolidat ar urma sa fie mentinut la 2,3% din PIB, pe fondul revizuirii in crestere a produsului intern brut pentru acest an, de catre Comisia Nationala de Prognoza (CNP), de la 440 miliarde lei la 475 miliarde lei.

In luna noiembrie a anului trecut, S&P a coborat perspectiva de rating a Romaniei de la "stabila" la "negativa", dar a confirmat ratingurile pentru datoriile in valuta pe termen lung la "BBB-" si la "A-3" pe termen scurt.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri