Industria prelucratoare, constructiile, comertul cu amanuntul si serviciile vor inregistra o tendinta de crestere in intervalul iulie - septembrie comparativ cu cele trei luni anterioare, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).
"Potrivit opiniilor exprimate in luna iulie 2008 de catre managerii societatilor comerciale, se contureaza pentru perioada iulie - septembrie 2008, o crestere a activitatii din industria prelucratoare, constructii, comertul cu amanuntul si in sectorul de servicii, in raport cu cele trei luni anterioare", se arata in ancheta de conjunctura realizata de INS.

Managerii companiilor considera ca in trimestrul al treilea din acest an se va mentine o tedinta pozitiva atat pentru volumul productiei din industria prelucratoare (sold conjunctural +15%, cat si pentru stocul de contracte si comenzi (sold conjunctural +9%).

Potrivit INS, exportul de produse finite va avea o tendinta de stabilitate, de asemenea si competitivitatea produselor romanesti pe piata Uniunii Europene.

Pe ansamblul industriei prelucratoare, numarul de salariati ar putea sa scada usor (soldul conjuctural fiind de minus 7%), cele mai afectate ramuri fiind prelucrarea titeiului, cocsificarea carbunelui, tratarea combustibililor nucleari, precum si metalurgie unde se estimeaza reduceri importante ale numarului de angajati (sold conjunctural de minus 38%, respectiv de minus 34%.

Pe de alta parte, managerii apreciaza ca preturile produselor industriale vor creste (+35%), tendinta fiind mai accentuata decat in estimarea din luna anterioara, cand soldul conjunctural era de +24%.

Soldul conjunctural reprezinta diferenta procentuala intre alternativele extreme, care exprima tendinta de evolutie a indicatorilor fata de perioada de referinta. Anchetele de conjunctura sunt realizate in cofinantare, cu contributia Comisiei Europene - DGECFIN (Bruxelles).

Cresteri de productie, personal si preturi in constructii


Conform estimarilor din luna iulie, pentru urmatoarele trei luni, in activitatea de constructii se va inregistra o crestere a volumului productiei (sold conjunctural +29%, corelata cu o marire a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +24%).

De asemenea, managerii companiilor chestionati de INS apreciaza ca, in acest sector, va avea loc si o majorare a numarului de salariati (sold conjunctural +11%).
In ce priveste preturile, INS indica un sold conjunctural de +46%, prognoza fiind similara celei din luna precedenta.

Managerii societatilor comerciale estimeaza, ca in trimestrul al treilea, se va inregistra o crestere a vanzarilor de marfuri, pe total activitate (sold conjunctural +30%). In plus, conform previziunilor celor intervievati, situatia economica isi va mentine tendinta pozitiva (sold conjunctural +36%).

Comenzile de marfuri adresate furnizorilor vor avea, in opinia managerilor, o tendinta de apreciere in trimestrul al treilea (sold conjunctural +26%).

In luna iulie, volumul stocurilor de marfuri se apreciaza ca va ramane la un nivel optim pentru buna desfasurare a activitatii de comert cu amanuntul, potrivit a 95% din opiniile exprimate.

Angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, o usoara crestere a numarului de salariati (sold conjunctural +11%). Tot o tendinta de crestere este prognozata, pentru iulie - septembrie (sold conjunctural +54%).

Situatia economica din sectorul de servicii, in ultimele trei luni, a fost apreciata ca fiind buna, atat pe total activitate,
unde se previzioneaza un sold conjunctural de 21%, cat si pe grupe de marime a intreprinderilor.

"Pe primul loc in aprecierea cresterii cererii de servicii (cifra de afaceri) se situeaza intreprinderile mari (250-499 de salariati) la care soldul conjunctural inregistrat este de +49%, urmate de intreprinderile mijlocii (50-249 de salariati), cu un sold conjunctural de +29% si intreprinderile mici (1-49 de salariati ), sold conjunctural de +18%", se mai arata in comunicatul INS.

Conform estimarilor din luna iunie 2008, cererea de servicii (cifra de afaceri) isi va mentine, pentru urmatoarele trei luni, trendul ascendent pe ansamblul sectorului (sold conjunctural +16%).

De asemenea, in sectorul de servicii se estimeaza o usoara crestere a personalului (sold conjunctural +8%).
In opinia managerilor intrebati de INS, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor creste, in urmatoarele trei luni, (sold conjunctural +23%).

"Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (1.676 firme), constructiilor (1.254), comertului cu amanuntul (2.197) si serviciilor (2.009). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de plus sau minus 5% la nivel total sector", se mai precizeaza in comunicatul Statisticii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri