Veniturile bugetului consolidat au scazut in primele 19 zile din iulie cu 14,38% fata de acelasi interval din anul trecut, pana la 8,95 miliarde lei (circa 2,5 miliarde euro), ca urmare a declinului incasarilor la bugetul de stat, arata datele publicate de Ministerul Economiei si Finantelor.

In primele 19 zile din iulie 2007, bugetul consolidat al statului inregistra venituri de 10,46 miliarde lei.Datele MEF arata ca veniturile la bugetul de stat - care cuprind inclusiv sume si cote defalcate la bugetele locale - au fost singurele care au scazut dupa 19 zile din iulie, fiind colectate 5,26 miliarde lei, suma cu un sfert (aproximativ 2 miliarde lei) mai mica fata de perioada similara din anul anterior, cand incasarile au fost de 7,09 miliarde lei.

In schimb, veniturile proprii ale bugetelor locale au crescut, in primele 19 zile din iulie, cu 11,01% fata de aceeasi perioada din 2007, pana la 322,34 milioane lei.

De asemenea, veniturile bugetului fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, bugetul asigurarilor sociale de stat si cel al asigurarilor pentru somaj au sporit cu 9,5%, sumele colectate ajungand la aproape 3,37 miliarde lei, comparativ cu 3,08 miliarde lei in primele 19 zile ale lunii iulie 2007.

In iulie, Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetara din acest an, prin care a alocat sume mai mari ministerelor Transporturilor si Finantelor. Ca urmare, cheltuielile bugetului de stat pe 2008 s-au majorat cu 4,4 miliarde lei, iar veniturile - cu 3,8 miliarde lei.

In urma rectificarii bugetare, deficitul bugetului general consolidat ar urma sa fie mentinut la 2,3% din PIB, ca urmare a revizuirii in crestere a produsului intern brut pentru acest an de catre Comisia Nationala de Prognoza (CNP), de la 440 miliarde lei la 475 miliarde lei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Ce produse s-au scumpit cel mai mult în februarie? Fructele, în top
Setari Cookie-uri