Cele mai mici salarii oferite de firmele din Uniunea Europeana pentru un inginer roman este de 2.400 de euro, net, a declarat Roxana Prodan, presedintele Patronatului Agentiilor Economici Acreditati pentru Ocupare si Plasarea Fortei de Munca (ACORD), relateaza NewsIn.
"Inginerii romani sunt foarte apreciati in Europa. Se cauta, in special, persoane cu studii superioare pentru a lucra in cadrul firmelor specializate in protectia mediului. La mare cautare sunt si inginerii chimisti, inginerii specalizati in procesul de epurare a apei, inginerii constructori si cei specializati in instalatii.

Salariile oferite acestora de firmele din Olanda, Norvegia si Franta sunt cuprinse intre 2.400 si 3.000 de euro", a precizat presedintele ACORD.

Muncitorii romani, necalificati, sunt si ei la mare cautare in tari precum Cipru, Franta si Italia. Acestora li se ofera lunar cel putin 900 de euro la cere se adauga cazarea, masa si asigurarea medicala.

Potrivit firmelor de recrutare, se cauta indeosebi menajere, constructori, ambalatori, vanzatori de inghetata, animatori in hoteluri pentru copiii lasati de parinti in zone special amenajate, vanzatori de baloane si lucratori in gradinile zoologice.

Roxana Prodan a explicat ca pentru cameristele care lucreaza in hoteluri, precum si pentru ajutorii de bucatar si muncitorii necalificati din constructii nu este obligatorie cunoasterea unei limbi straine de circulatie internationala.

"Din cauza lipsei de informatii si a educatiei deficitare, romanii prefera sa plece in strainatate pe cont propriu. Pierd, astfel, atat bani, cat si siguranta oferita de contractele ferme semnate, in Romania, de firmelor de recrutare", a afirmat presedintele ACORD.

Roxana Prodan a adaugat ca in timpul verii cererile de angajare venite din partea firmelor straine cresc cu aproape 30%.

Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, declara, la sfarsitul lunii iunie, ca Romania se confrunta cu o criza "acuta" pe piata muncii. Potrivit datelor furnizate de reprezentantul guvernului, romanii de varsta activa aflati pe teritoriul celorlalte state membre ale UE, in 2007, reprezentau 0,3% din totalul populatiei active din UE. In Italia si Spania proportiile erau mai semnificative( 0,8% Italia si 1,8% Spania).

In Romania, deficitul de muncitori estimat este de aproximativ 150.000 de persoane, jumatate fiind in domeniul constructiilor, urmat de industria confectiilor si cea a constructiilor de mijloace de transport, in special santierele navale.

Al patrulea domeniu in care se resimte un deficit mare de muncitori este, in opinia lui Pacuraru, industria hoteliera, "unde se inregistreaza un paradox". Desi angajatorii recruteaza muncitori si ii califica, acestia migreaza in orice alta tara din UE unde sunt platiti mai bine.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri