Liderii statelor membre G8 s-au angajat, la sfarsitul saptamanii trecute, sa elimine subventiile acordate pentru exporturile agricole. Acest lucru ar putea aduce beneficii Romaniei, avand in vedere ca vor fi limitate importurile de alimente, lasand loc produselor romanesti. Insa acest avantaj nu va putea fi fructificat decat pe piata romaneasca, nu si la export, ne-a declarat Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR). "Faptul ca acele state renunta la subventii inseamna pentru noi ca nu vor mai fi importuri atat de mari ca pana acum si va fi o sansa pentru producatorii romani sa-si desfaca produsele pe piata interna. In lipsa unei concurente a importurilor, va fi o piata mai accesibila pentru produsele autohtone. Acum vin marfuri in mare parte subventionate. Eliminarea subventiilor nu va insemna pentru Romania o crestere a exporturilor, asa cum s-ar crede, deoarece nu avem sprijin din partea statului in vederea desfacerii pe piete externe", a afirmat Mihai Ionescu. Acesta a explicat ca in buget a fost prevazuta pentru acest an suma de 400 miliarde de lei pentru sprijinirea exporturilor, sub forma de prima a produselor agroalimentare. Insa banii nu au fost folositi in acest scop, deoarece, in urma rectificarii bugetare, Ministerul Finantelor Publice a decis sa schimbe destinatia lor, suma urmand a fi utilizata pentru renovarea a sase sali de tribunal, ne-a spus Ionescu. "Banii au fost bagati la reparat si zugravit salile de tribunal, in loc sa-i dea la exportatori. Ministrul finantelor a motivat acest lucru prin faptul ca trebuie indeplinita o cerinta a Uniunii Europene potrivit careia trebuie renovate cel putin sase sali de tribunal. Iar daca nu faceau acest lucru, ar fi fost activata clauza de salvgardare. Si asa au decis ca banii de exporturi sa fie dati pentru acele sali", a explicat reprezentantul ANEIR.


Nici banii de anul trecut nu au fost folositi

Ionescu a mai spus ca si anul trecut a fost alocata in vederea acordarii de prime pentru export suma de 250 miliarde de lei, care nici aceasta nu a fost folosita. "A fost campanie electorala", a spus Mihai Ionescu.

In baza acordurilor cu Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), pentru acest an s-a luat in calcul acordarea primelor la export pentru 13 produse printre care pentru conserve si preparatele din carne, castraveti de sera (cornison), cascaval, animale vii, ovine si bovine. Din pacate, singurele prime care se vor da vor fi cele pentru exportul de vinuri, care nu reprezinta decat mai putin de 1% din intreaga suma de 400 miliarde de lei. Producatorii de vinuri vor primi cam 3,6 miliarde de lei, insemnand 450.000 lei/hectolitru pentru exporturile realizate in tarile din afara Uniunii Europene, cantitatea subventionata fiind de 8.080 hectolitri. Chiar daca OMC ne permite subventionarea a inca 12 produse, nu se va mai aloca nici o prima, deoarece banii vor intra in salile de judecata. "OMC ne-a spus sa ne pastram acest drept al celor 13 produse, insa se pare ca altele sunt prioritatile", a mai spus Ionescu.


Am mai pierdut o sansa

Si astfel Romania nu va putea profita de sansa la export care i s-ar fi oferit prin decizia statelor membre G8 de a elimina subventiile acordate pentru exporturile agricole. Mentionam ca statele G8 mai indeamna la reinnoirea eforturilor pentru finalizarea fazei urmatoare a liberalizarii comertului mondial, in cadrul rundei de negocieri de la Doha, pana la sfarsitul anului. Angajamentul referitor la subventiile pentru exporturile agricole, solicitat in special de statele africane, dar si de alte tari, a fost facut printr-un comunicat emis in cursul summitului de la Gleneagles. Comunicatul nu include un termen limita pentru aceasta masura. "In agricultura suntem hotarati sa reducem substantial sprijinul intern, care afecteaza comertul, si sa imbunatatim substantial accesul pe piata", se arata in document.

Agricultura este una dintre principalele probleme care blocheaza runda de negocieri de la Doha, iar Marea Britanie, care prezideaza G8 in acest an, a lansat ideea de a elimina subventiile pana in 2010.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri