Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va continua consultarile cu reprezentantii din domeniul sistemului energetic pe tema constituirii Companiei Nationale Energetice.
"Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului isi exprima disponibilitatea de a continua aceste serii de intalniri in masura in care apar elemente noi ce nu au fost prezentate si dezbatute pana in prezent.

Mentionam ca analizele privind integrarea pe verticala in sectorul energetic sunt elaborate de catre consultanti coordonati de firma KPMG. Acestia au elaborat documente de analiza si fundamentare dintre care o parte au fost afisate si pe site-ul AVAS", se arata intr-un comunicat AVAS.

Potrivit comunicatului, Consiliul Concurentei a transmis AVAS punctul de vedere referitor la proiectul de act normativ, urmand ca decizia finala sa fie emisa odata cu finalizarea procedurii declansate prin notificarea operatiunii de concentrare de catre partile implicate.

AVAS mai precizeaza ca impreuna cu reprezentantii consultantilor au avut mai multe runde de discutii cu factori de conducere si reglementare din sistemul energetic, precum si cu reprezentanti ai organizatiilor sindicale si patronale din domeniu. "Intalnirile, la care au avut loc dezbateri asupra alternativelor de integrare verticala in sectorul energetic, au avut loc la sediul AVAS in datele de 14 ianuarie 2008, 18 aprilie 2008, 9 iulie 2008 si 15 iulie 2008", se mai arata in comunicatul de presa.

Conform datelor prezentate de AVAS, strategia energetica a Romaniei pentru perioada 2007 - 2020, aprobata prin Hotararea de Guvern numarul 1069 pe 2007, prevede, printre altele, ca statul va pastra pachetul de control asupra principalelor unitati de producere a energiei electrice, totalizand o putere instalata suficienta pentru a putea asigura siguranta energetica a tarii

Totodata, in strategie se stipuleaza faptul ca se va analiza integrarea acestor producatori cu societati de distributie aflate in proprietatea statului, rezultand companii puternice la nivel regional. In functie de rezultatul analizei, sunt posibile regrupari ale unitatilor de producere aflate in prezent in cadrul Hidroelectrica SA, Nuclearelectric SA, Termoelectrica SA, al complexurilor energetice, al altor producatori de energie electrica si termica.

In conformitate cu studiile comandate de AVAS, principalele avantaje pentru Romania ale formarii CNE sunt constituite de un control mult mai bun al costurilor, rezultat din avantajele integrarii pe verticala, de cresterea procentului de tranzactionare pe OPCOM - operatorul pietei de energie electrica din Romania - la circa 30% (o cresterea cu aproximativ 7 - 8 procente).

Totodata AVAS considera oportuna crearea unei companii de stat de anvergura regionala care va actiona ca o contrapondere la lipsa de competitivitate remarcata intre companiile private din domeniul energetic, in special in sectorul de furnizare si distributie.

De asemenea, aceasta va beneficia de un rating de companie ridicat, ce va permite contractarea de credite in conditii avantajoase pentru retehnologizare si investitii green-field.

Constituirea Companiei Nationale Energetice este contestata atat de de unele partide politice cit si de reprezentanti ai sindicatelor din sectorul energetic.

Deputatul PSD Iulian Iancu a declarat ca partidul sau va depune motiune de cenzura daca Guvernul nu va renunta la ideea de a infiinta un "campion energetic" comasand Hidroelectrica cu complexele Rovinari si Turceni, facand astfel sa dispara piata de energie din Romania.

Sindicatul Hidrosind a anuntat ca o structura integrata vertical este o eroare administrativa si tehnic-economica si ca actualele structuri trebuie sa se dezvolte liber in piata interna europeana de energie.

Potrivit Federatiei, regruparea administrativa a societatilor din sector cu escamotarea costurilor din interese politice sau pentru a servi anumite grupuri economice poate genera o escaladare ingrijoratoare a pretului energiei electrice cu consecinte dezastruoase pentru economia nationala.

Presedintele Hidrosind, Ilie Rosu, considera ca infiintarea ei va duce la blocarea investitiilor in resursele regenerabile, la cresterea pretului energiei electrice si la scaderea securitatii de exploatare a instalatiilor.

Pe 10 aprilie 2008 sindicatul a trimis petitii catre Comisia Europeana, presedintelui CE (Jose Manuel Barroso), Comisarului European pentru Concurenta (Neelie Kroes), Comisarului European pentru Energie (Andris Piebalgs) si CNSLR Fratia, prin care se impotriveste infiintarii companiei energetice nationale. Sindicatul precizeaza in petitii ca noua structura va concentra 50% din productia de energie electrica din Romania, lucru care va determina un abuz de pozitie dominanta pe piata, lipsa de transparenta in formarea preturilor, generarea lipsei de concurenta si neglijarea utilizarii resurselor de apa intr-o tara cu resurse limitate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri