Bugetul general consolidat a inregistrat, in primul semestru, un deficit de 5,19 miliarde lei (1,46 miliarde euro), suma care echivaleaza, potrivit Ministerului Economiei si Finantelor (MEF), cu 1,18% din valoarea de referinta a PIB de 440 miliarde lei, neactualizata dupa ultimele prognoze.
Bugetul consolidat trecuse pe minus in a cincea luna a anului, cu un deficit de 1,73 miliarde lei, dupa ce in primele patru luni din acest an, bugetul consolidat al statului inregistrase un excedent de 1,07 miliarde lei.

In mai, deficitul calculat de MEF fusese de 0,39% din PIB, potrivit calculelor ministerului, care raporteaza cifrele la un PIB de 440 miliarde lei, potrivit NewsIn.

Ultima estimare a Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) pentru PIB-ul Romaniei din acest an este de 475 miliarde lei, valoare la care deficitul din primele sase luni ale anului ar fi echivalent cu 1,09% din PIB.

Statul a inregistrat venituri totale la bugetul consolidat de 80,155 miliarde lei (21,8 miliarde euro) si cheltuieli de aproape 85,347 miliarde lei (23,3 miliarde euro) in primele sase luni ale anului.

Deficitul provine in cea mai mare parte din bugetul de stat, celelalte bugete mari - centralizat al bugetelor locale, de asigurari sociale de stat, de somaj si de asigurari de sanatate - fiind in continuare excedentare.

Astfel, la bugetul de stat, veniturile au fost de 30,6 miliarde lei in intervalul ianuarie-iunie, in timp de cheltuielile au ajuns la 37,947 miliarde lei, deficitul fiind de aproape 7,347 miliarde lei (echivalent cu 1,2% din PIB-ul luat ca referinta de MEF).

Rambursarile de credite externe acordate ministerelor au avut o contributie semnificativa la adancirea deficitului bugetului consolidat, valoarea acestora fiind de 837,9 milioane lei.

O alta contributie importanta la adancirea deficitului bugetului consolidat a venit si din partea bugetului Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADN), care a inregistrat cheltuieli mai mari cu 371 milioane lei decat veniturile in primele sase luni ale acestui an, si din partea bugetului Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care a avut un deficit de 109 milioane lei, potrivit datelor publicate de MEF.

Dezechilibrul bugetului de stat a fost compensat partial de celelalte bugete, cele mai mari excedente fiind inregistrate de fondul national unic de asigurari sociale de sanatate (940 milioane lei) si de bugetul asigurarilor sociale de stat (481,4 milioane lei).

Bugetul asigurarilor pentru somaj a avut incasari mai mari decat cheltuielile cu 312,2 milioane lei in intervalul ianuarie-iunie, iar bugetul general centralizat al bugetelor locale a inregistrat un excedent de aproape 123 milioane lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri