Deficitul de cont curent al Romaniei s-ar putea diminua usor in acest an, pana la 13,7% din PIB, de la 13,9% din PIB in 2007 si ar putea fi finantat, mai mult de jumatate, din investitii straine directe si fonduri europene, arata sinteza macroeconomica publicata de Banca Comerciala Romana.
Economistii Bancii Comerciale Romane (BCR) si-au imbunatatit, astfel, prognoza pentru deficitul de cont curent din acest an de la 15% din produsul intern brut (PIB) pana la 13,7% din PIB, "ca urmare a performantei inregistrate in primele cinci luni, corelata cu cresterea economica sustinuta din prima parte a anului".

In acelasi timp, ei si-au mentinut estimarea pentru nivelul investitiilor straine directe intrate in Romania in 2008 la 7,8 miliarde euro, prognozand, totodata, ca deficitul de cont curent ar putea fi finantat prin investitii straine directe si fonduri europene in proportie de circa 50-55%.

In 2007, deficitul contului curent a fost acoperit in proportie de doar 41,9% prin investitii straine directe, care s-au cifrat la aproape 7,07 miliarde euro.

Sinteza macroeconomica a BCR subliniaza ca incetinirea deficitului comercial - principalul factor al deficitului de cont curent al Romaniei - s-a datorat politicii monetare restrictive a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), maturizarii unor segmente ale pietei bunurilor de consum, precum si deprecierii din ultimul an a leului.

"Principalele riscuri asupra prognozei noastre privind evolutia deficitului de cont curent sunt induse de dinamica transferurilor curente nete sau de o apreciere excesiva a leului. Transferurile curente nete ar putea fi negativ influentate de reducerea remiterilor romanilor aflati in Spania si Italia, in timp ce o apreciere excesiva a monedei nationale ar putea conduce la o adancire a deficitului comercial la finele anului 2008 si inceputul lui 2009", se precizeaza in sinteza BCR.

O apreciere a monedei nationale sub 3,50 lei/euro ar afecta deficitul comercial, dar cu intarziere

"Dupa o adancire puternica la inceputul anului 2007, determinata de eliminarea taxelor vamale si amanarea unor importuri tehnologice pana dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, deficitul balantei comerciale, determinantul clasic al deficitului de cont curent al Romaniei, a avut o performanta imbunatatita. Maturizarea pietelor de consum si deprecierea leului din ultimul an au limitat expansiunea importurilor, in timp ce accelerarea exporturilor s-a datorat ofertei imbunatatite a industriei prelucratoare", se mai precizeaza in raportul BCR.

In ultimii ani, ponderea masinilor si echipamentelor de transport in totalul exporturilor Romaniei a crescut de la 21,2% in 2002 la 33,9% in 2007. In paralel, a avut loc un declin accentuat a ponderii articolelor manufacturate, de la 39,3% in 2002 la 22,6% in 2007 si 20,3% in primele patru luni din 2008, cauzat, in principal de majorarea costurilor cu forta de munca in sectorul textilelor in lohn.

Dupa o crestere constanta a importurilor de masini si echipamente de transport pana in 2007, in primele patru luni din 2008 se observa o stabilizare a ponderii acestor produse in totalul importurilor. De altfel, datele statistice atesta ca, in primul semestru, au fost importate mai multe vehicule comerciale decat autoturisme.

Economistii BCR au atras, totusi, atentia ca aprecierea leului sub nivelul de 3,50 lei/euro, ar putea contribui la adancirea pe termen mediu si lung a deficitului comercial.

"Avand in vedere faptul ca o eventuala apreciere puternica a leului se propaga cu o intarziere specifica asupra deciziilor de consum si de investitii ale agentilor economici, pericolele vizeaza finalul anului 2008 si inceputul anului 2009", au mai spus acestia.

Veniturile bugetare isi vor tempera cresterea in urmatoarele luni


Analistii BCR considera ca veniturile bugetului consolidat de stat isi vor incetini ritmul de crestere in urmatoarele luni, pe masura ce efectul de baza favorabil generat de incasarile din taxa pe valoarea adaugata (TVA) din primul trimestru se va estompa.

In aceste conditii, cresterea pensiilor in doua etape, precum si colectarea contributiilor pentru pilonul II vor pune serioase presiuni asupra veniturilor bugetare si ar putea determina accentuarea deficitului bugetar.

"Astfel, daca in primul trimestru din 2008, veniturile bugetului consolidat de stat au avansat cu 51% in termeni nominali, pe ansamblul primului semestru cresterea a fost de 35,5%. Colectarea contributiilor pentru pilonul II de pensii va pune o presiune in crestere asupra veniturilor bugetului de stat in anii urmatori. Planificarea multianuala a executiei bugetare ar putea inlatura presiunile specifice anilor electorali si ar oferi o garantie pentru cheltuielile de capital, un factor important in atragerea investitiilor straine directe pe termen lung", arata BCR.

Decizia BNR de majorare a politicii monetare - mod de contracarare a politicii fiscale si salariale din 2008

"Decizia bancii centrale (de a urca dobanda de politica monetara cu un sfert de punct procentual, la 10,25% - n.r.) indica un angajament ferm de mentinere a unei politici monetare restrictive in urmatoarele trimestre, cu atat mai mult cu cat toate indiciile de pana in prezent arata ca politica fiscala si cea salariala vor ramane relaxate cel putin in 2008", se arata in sinteza macroeconomica a Bancii Comerciale Romane.

De altfel, luni, BNR a revizuit in urcare prognozele de inflatie pentru sfarsitul lui 2008 si decembrie 2009, la 6,6%, respectiv 4,2%, luand in calcul scumpirea rapida a petrolului de pe pietele internationale, precum si cresterea salariilor, la nivel local, peste avansul productivitatii.

Guvernatorul Isarescu a mentionat, totodata, ca BNR isi mentine tintele de inflatie pentru 2008 si 2009. BNR si-a fixat o tinta de inflatie de 3,8% plus sau minus 1% pentru acest an si de 3,5%, incadrata, de asemenea, intr-un interval de plus sau minus 1%, pentru 2009.

BCR prognozeaza o rata anuala a inflatiei intre 9,2% si 9,5% in iulie


Rata anuala a inflatiei s-au putea situa intre 9,2% si 9,5% in luna iulie, urmand ca din august sa se inscrie pe o tendinta descendenta, pe masura ce vor scadea preturile serviciilor si cele ale produselor alimentare, considera economistii BCR.

"Aprecierea lunara a leului si oferta bogata de produse agroalimentare din luna iulie ar putea determina, in cadrul unui scenariu optimist, chiar o reducere lunara a preturilor serviciilor si respectiv a marfurilor alimentare. Semnalul transmis de pretul produselor alimentare in luna iulie este unul important, iar, in conditiile in care nu se vor consemna reduceri ale preturilor estimarea noastra privind rata inflatiei de la finele lui 2008 ar putea fi ajustata in sens crescator", arata economistii BCR in sinteza publicata .

Acestia considera, de altfel, ca, in iulie, marfurile nealimentare vor inregistra un avans important, din cauza majorarii preturilor administrate - in special la gaze, electricitate si tutun.

De asemenea, in sinteza BCR se arata ca, in ciuda unei probabile stabilizari a cursului de schimb si unei cresteri economice estimate la 7% in acest an,exista in continuare presiuni asupra inflatiei, cauzate de preturile administrate, precum si de cotatia externa a petrolului si a materiilor prime.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri