Cea mai mare crestere anuala a comertului din UE

Romania a avut, in luna iunie, cea mai mare crestere anuala a comertului cu amanuntul din UE, de 23,3%, pe urmatoarele doua pozitii fiind Slovenia, cu un avans de 5,7%, si Polonia, cu 5,2%, potrivit datelor publicate de biroul european de statistica.

Potrivit Eurostat, intre cele 18 de tari ale Uniunii Europene care au publicat date pentru perioada iunie 2007-iunie 2008, doar in noua - inclusiv Romania - au fost inregistrate cresteri ale comertului cu amanuntul. In acelasi interval, cele mai semnificative scaderi ale comertului au avut loc in Letonia, de 8,3%, Spania, de 7,7% si Estonia, de 7,2%.

Romania s-a clasat pe prima pozitie si in ce priveste rata lunara de crestere a volumului comertului, cu un avans in iunie de 4,1% fata de mai. Cresteri fata de luna anterioara au mai fost raportate de Suedia, de 1,7%, si de Bulgaria, de 0,4%, in timp ce comertul cu amanuntul a stagnat in Danemarca.

Potrivit Eurostat, comertul cu amanuntul s-a redus in iunie in 13 state membre fata de luna anterioara, cele mai importante scaderi fiind inregistrate in Austria, de 4,1%, Lituania, de 2,8%, Portugalia, de 2,3%, si Letonia, de 2,2%.

La nivelul Uniunii Europene, comertul a scazut in iunie cu 1,1% fata de iunie 2007. In zona euro, scaderea vanzarilor in retail a fost mult mai mare, de 3,1%. Comparativ cu mai 2008, comertul s-a redus cu 1% in blocul european, respectiv cu 0,6% in zona euro.

In iunie 2008, comparativ cu luna precedenta, comertul cu alimente, bauturi si tutun s-a diminuat cu 1,1% in UE si cu 0,4% in zona euro, in timp ce sectorul non-alimentar a scazut cu 0,9%, respectiv 0,6%.

In mai, Romania inregistrase a treia crestere anuala a consumului dintre statele membre, dupa ce perioada februarie - aprilie 2008, fusese pe primul loc la cresterea vanzarilor din retail (implicit si a consumului), cu un avans anual de 15%, 22,5% si 18%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri