Romania a avut, in luna iunie, cea mai mare crestere anuala a comertului cu amanuntul din UE, de 23,3%, pe urmatoarele doua pozitii fiind Slovenia, cu un avans de 5,7%, si Polonia, cu 5,2%, potrivit datelor publicate de biroul european de statistica.
Potrivit Eurostat, intre cele 18 de tari ale Uniunii Europene care au publicat date pentru perioada iunie 2007-iunie 2008, doar in noua - inclusiv Romania - au fost inregistrate cresteri ale comertului cu amanuntul. In acelasi interval, cele mai semnificative scaderi ale comertului au avut loc in Letonia, de 8,3%, Spania, de 7,7% si Estonia, de 7,2%.

Romania s-a clasat pe prima pozitie si in ce priveste rata lunara de crestere a volumului comertului, cu un avans in iunie de 4,1% fata de mai. Cresteri fata de luna anterioara au mai fost raportate de Suedia, de 1,7%, si de Bulgaria, de 0,4%, in timp ce comertul cu amanuntul a stagnat in Danemarca.

Potrivit Eurostat, comertul cu amanuntul s-a redus in iunie in 13 state membre fata de luna anterioara, cele mai importante scaderi fiind inregistrate in Austria, de 4,1%, Lituania, de 2,8%, Portugalia, de 2,3%, si Letonia, de 2,2%.

La nivelul Uniunii Europene, comertul a scazut in iunie cu 1,1% fata de iunie 2007. In zona euro, scaderea vanzarilor in retail a fost mult mai mare, de 3,1%. Comparativ cu mai 2008, comertul s-a redus cu 1% in blocul european, respectiv cu 0,6% in zona euro.

In iunie 2008, comparativ cu luna precedenta, comertul cu alimente, bauturi si tutun s-a diminuat cu 1,1% in UE si cu 0,4% in zona euro, in timp ce sectorul non-alimentar a scazut cu 0,9%, respectiv 0,6%.

In mai, Romania inregistrase a treia crestere anuala a consumului dintre statele membre, dupa ce perioada februarie - aprilie 2008, fusese pe primul loc la cresterea vanzarilor din retail (implicit si a consumului), cu un avans anual de 15%, 22,5% si 18%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri