Cel mai mare avans in a sasea luna a acestui an a fost inregistrat de industria bunurilor de folosinta indelungata, de 10,9%, urmata de cea a bunurilor de uz curent, cu o crestere de 9% fata de iunie 2007. In industria bunurilor de capital, productia a crescut in iunie cu 5,8%, iar in sectorul bunurilor intermediare, cu 1%. In schimb, industria energetica a suferit, in iunie, un declin al productiei de 3,5%.

Din datele INS, reiese ca, in primul semestru al acestui an, productia industriala a fost mai mare cu 5,9% fata de acelasi interval din 2007, crestere sustinuta de sectorul de energie electrica si termica, gaze si apa, cu un avans de 6,9%, si de industria prelucratoare, care a produs mai mult cu 6,7%. Spre deosebire, industria extractiva a inregistrat o comprimare a productiei cu 2,2% in acelasi interval.

In ianuarie - iunie 2008, pe marile grupe industriale au fost cresteri importante in industria bunurilor de capital, de 12,1%, si cea a bunurilor de uz curent, de 10%. Ritmuri mai mici de crestere s-au inregistrat in ce priveste productia de bunuri intermediare, de 2,8%, si cea energetica, de 1,7%. La polul opus s-a aflat sectorul bunurilor de folosinta indelungata, in care productia s-a diminuat cu 1,1%.

Citeste si:

Fata de luna mai, productia industriala a inregistrat, in iunie, o scadere de 1,5%, ca urmare a declinului industriei prelucratoare, cu 1,8% si a activitatii din sectorul energiei electrice si termice, gaze si apa, cu 1,9%, mai arata datele Institutului National de Statistica. In iunie, productia din industria extractiva a fost mai mare cu 2,5% fata de mai acelasi an.

Potrivit INS, in patru din cele cinci grupe industriale mari s-au inregistrat scaderi. Astfel, industria bunurilor intermediare s-a redus cu 2,8%, cea a bunurilor de capital, cu 2,4%, sectorul energetic, cu 0,7% si productia bunurilor de uz curent, cu 0,5%. Singurul domeniu unde s-au inregistrat cresteri a fost industria bunurilor de folosinta indelungata, care a avut un avans de 2,1%.