Productia industriala a crescut in luna iunie cu 4% fata de aceeasi luna a anului anterior, ritm superior celui inregistrat in mai, pe fondul avansului cu 5,1% al sectorului de prelucrare, desi industria extractiva si cea energetica au scazut, cu 3,1%, respectiv 2,3%, a anuntat, astazi, INS. Potrivit datelor transmise de Institutul National de Statistica (INS), in mai, productia industriala crescuse cu doar 2,7% fata de a cincea luna din 2007.
Cel mai mare avans in a sasea luna a acestui an a fost inregistrat de industria bunurilor de folosinta indelungata, de 10,9%, urmata de cea a bunurilor de uz curent, cu o crestere de 9% fata de iunie 2007. In industria bunurilor de capital, productia a crescut in iunie cu 5,8%, iar in sectorul bunurilor intermediare, cu 1%. In schimb, industria energetica a suferit, in iunie, un declin al productiei de 3,5%.

Din datele INS, reiese ca, in primul semestru al acestui an, productia industriala a fost mai mare cu 5,9% fata de acelasi interval din 2007, crestere sustinuta de sectorul de energie electrica si termica, gaze si apa, cu un avans de 6,9%, si de industria prelucratoare, care a produs mai mult cu 6,7%. Spre deosebire, industria extractiva a inregistrat o comprimare a productiei cu 2,2% in acelasi interval.

In ianuarie - iunie 2008, pe marile grupe industriale au fost cresteri importante in industria bunurilor de capital, de 12,1%, si cea a bunurilor de uz curent, de 10%. Ritmuri mai mici de crestere s-au inregistrat in ce priveste productia de bunuri intermediare, de 2,8%, si cea energetica, de 1,7%. La polul opus s-a aflat sectorul bunurilor de folosinta indelungata, in care productia s-a diminuat cu 1,1%.

Fata de luna mai, productia industriala a inregistrat, in iunie, o scadere de 1,5%, ca urmare a declinului industriei prelucratoare, cu 1,8% si a activitatii din sectorul energiei electrice si termice, gaze si apa, cu 1,9%, mai arata datele Institutului National de Statistica. In iunie, productia din industria extractiva a fost mai mare cu 2,5% fata de mai acelasi an.

Potrivit INS, in patru din cele cinci grupe industriale mari s-au inregistrat scaderi. Astfel, industria bunurilor intermediare s-a redus cu 2,8%, cea a bunurilor de capital, cu 2,4%, sectorul energetic, cu 0,7% si productia bunurilor de uz curent, cu 0,5%. Singurul domeniu unde s-au inregistrat cresteri a fost industria bunurilor de folosinta indelungata, care a avut un avans de 2,1%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri