Contrar declaratiilor ofi ciale, factura la intretinere a abonatilor la sistemul centralizat de apa calda si caldura va creste. Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile de Gospodarire Comunala (ANRSC), insa, incearca sa calmeze spiritele, asigurandu-i pe consumatori ca nu se va formula metodologia de calcul a abonamentului decat dupa o dezbatere publica cu societatea civila si asociatiile de proprietari. "ANRSC va elabora metodologia in termen de sase luni de la promulgarea legii in Parlament. Vor exista sase variante, dar, prin dezbaterile publice, o vom alege pe cea mai buna", sustine biroul de presa al ANRSC.

Investitiile, camuflaj la taxe

Surse autorizate din RADET ne-au declarat ca a venit momentul ca oamenii sa afle pretul adevarat al energiei termice. Acestea considera ca abonamentul va fi necesar pentru realizarea investitiilor, dar si pentru intretinerea sistemului, indeosebi pe timpul verii. Mai mult, oficiali ai RADET spun ca metodologia abonamentului este realizata inca din 1999. "Clientii vor semna un contract care va avea o componenta fixa a tarifului si una variabila, care inseamna consumul in sine. Aceasta practica, existenta in UE, ne va permite sa avem bani si pe timpul verii, cand furnizam doar apa calda fara caldura. Cetatenii trebuie sa inteleaga ca este nevoie de investitii si in sistemul centralizat de incalzire", ne-au declarat surse din RADET. Partea proasta este ca aceasta componenta fixa poate sa ajunga pana la 70 la suta din pretul energiei termice inscris in factura. Aceleasi autoritati dau si solutia: "Oamenii isi pot regla consumurile si pot face economii. Ne asteptam la debransari si vor exista cetateni care nu vor putea plati. Dar taxa trebuie introdusa".

Un nou sistem de jumulire a consumatorilor

Radu Opaina, reprezentantul proprietarilor din Romania, se declara impotriva introducerii unui astfel de abonament. Acesta spune ca manevra nu poate fi valabila din doua motive: nu exista o piata liberalizata a energiei termice, iar pretul gigacaloriei nu este real, ci subventionat. "Abonamentul ar putea fi introdus in termeni corecti de abia dupa 2007 cand nu vor mai exista subventii. Actualul abonament nu este decat un sistem de jumulire a consumatorilor. Cat despre colectarea mai multor bani, regiile de termoficare vor avea surpriza sa intre in blocaj. Tot mai multi oameni nu vor putea plati, iar altii se vor debransa. Cert este ca datoria de o jumatate de miliard de euro a RADET va creste", declara Opaina.









Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri