Guvernul majoreaza rezerva de grau prin achizitii de pe piata libera

Guvernul a decis sa majoreze plafonul rezervei de grau de panificatie cu 400.000 de tone, prin achizitionarea de pe piata libera, a anuntat premierul Tariceanu.

Prim-ministrul a precizat ca decizia a fost luata avand in vedere ca 2008 este un an agricol bun, iar previziunile arata ca 2009 va fi un an secetos, dar si pentru a face fata crizei mondiale a produselor alimentare, cauzata de cresterea consumului in zone precum China, India si America de Sud.

Ministerul Agriculturii si Administratia Rezervelor de Stat au primit sarcina de a elabora, in termen de doua saptamani, actul normativ necesar pentru punerea in practica a deciziei.

Presedintele Traian Basescu le-a solicitat ministrilor de Finante si de Interne, in urma cu o saptamana, sa achizitioneze la Rezerva de Stat recolta micilor producatori agricoli, deoarece pretul de cumparare si depozitare a cerealelor este scazut, iar subventia guvernamentala ar fi astfel irosita.

Seful statului a precizat ca solicitarea sa vine dupa ce, in urma deplasarilor prin tara, micii producatori s-au plans de pretul mic pe care il ofera cei care le cumpara produsele. Basescu a explicat ca, prin preturile scazute, subventia acordata fermierilor este mutata in buzunarele celor care cumpara sau depoziteaza cerealele.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri