Numarul falimentelor inregistate in primul trimestru al anului se ridica la aproximativ 7.500, dublu fata de perioada similara a anului trecut cand acesta era de 3.553, potrivit datelor furnizate de de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), citate de NewsIn.
Conform datelor ONRC, falimentele inregistrate in primul semestru au avut un ritm ascendent din luna ianuarie si pana in luna mai. Astfel, in ianuarie erau inregistrate 1.024 de falimente, in februarie 1.214, in martie 1.225, iar in aprilie 1.305. Numarul a crescut in luna mai pana la 1.524 de falimente inregistrate, pentru ca la sfarsitul lunii iunie sa scada sub nivelul lunii februarie, la 1.207.

In functie de provenienta capitalului, firmele detinute de romani par cel mai predispuse la faliment. Astfel, din cele 7.499 de falimente inregistrate de ONRC, 84,3%, adica 6.318, au fost firme cu capital autohton. Acestea sunt urmate la mare distanta de societatile cu capital strain, in numar de 737 si de cele cu capital mixt cu 444 de societati intrate sub incidenta legii insolventei.

Sectorul de activitate cu cea mai mare incidenta a falimentelor este cel al comertului cu ridicata si amanuntul unde au fost inregistrate 3.243 de falimente. Acesta este urmat de industria prelucratoare, 1.587 de falimente, constructiile, cu 706 falimente si tranzactiile imobiliare cu 552 falimente.

Cele mai putine falimente s-au inregistrat in activitatile de pescuit si piscicultura, 10 falimente, sanatate si asistenta sociala, 16 falimente si industria extarctiva, 18 falimente.

Din punct de vedere al repartitiei la nivel national, Bucurestiul detine 971 de falimente, ceea ce reprezinta o pondere de 12,9% din totalul acestora. Acesta este urmat la mica distanta de judetul Timis cu 741 falimente (9,9% din total), judetul Vrancea cu 386 falimente (5,1% din total), Prahova, 369 (4,9% din total) si Hunedoara cu 317 falimente inregistrate (4,2% din total).

De asemenea, judetul cu cel mai scazut nivel al falimentelor inregistrate in primul semestru este Teleorman cu doar 16 falimente (0,2% din total), urmat de Alba, 24 de falimente, Giurgiu si Ialomita, 39 de falimente, si Covasna, 54 de falimente.

Cu exceptia judetelor Alba, Caras-Severin si Galati, in toate celelalte judete numarul falimentelor a crescut fata de primul semestru al anului 2007.

Pe de alta parte, numarul firmelor nou infiintate in primul semestru al anului s-a ridicat la 76.083, in crestere cu 3,5% fata de perioada similara a anului trecut, cand au fost inregistrate 73.446, potrivit datelor furnizate de ONRC.

Cele mai multe societati nou infiintate au ca activitate comertul cu ridicata si cu amanuntul si repararea autovehiculelor (21.478 firme infiintate). Acestea sunt urmate de societatile din constructii (14.252 firme infiintate) si cele din domeniul activitatilor stiintifice si tehnice (7.893 firme infiintate).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri