Romania a fost pe locul cinci in Uniunea Europeana (UE), dupa cel mai mare ritm de crestere a preturilor in luna iulie, de 9,1%, mai mult decat dublul inflatiei din UE, de 4,4%, potrivit datelor publicate de biroul european de statistica, Eurostat.

Primele patru state membre UE cu cea mai ridicata inflatie anuala au fost Letonia, cu 16,5%, Bulgaria, cu 14,4%, Lituania, cu 12,4% si Estonia, cu 11,2%, potrivit datelor comunicate de Eurostat.

Spre deosebire, cele mai scazute rate ale inflatiei anuale au fost inregistrate, in iulie, in Olanda (3%), Portugalia (3,1%) si in Germania (3,5%).

La nivelul UE, inflatia s-a adancit, in iulie, pana la 4,4%, de la 4,3% in luna iunie, in timp ce in zona euro aceasta a ramas stabila la 4%. in iulie 2007, rata inflatiei anuale a fost mult mai mica, de 2% in UE si de 1,8% in zona euro.
Preturile de consum au inregistrat o scadere lunara de 0,1% in iulie in UE si de 0,2% in zona euro.

Din datele Eurostat a reiesit ca, fata de luna iunie 2008, inflatia anuala s-a accentuat in 15 de state membre, a ramas stabila in cinci si s-a temperat in sapte dintre acestea.

Preturile la energie au crescut cu 17,1%, iar transporturile, alimentele si locuintele au contribuit, de asemenea, in mod semnificativ, la evolutia anuala a inflatiei, inregistrand scumpiri cu 7,2%, 6,7% si, respectiv, 6,7%.

Pe de alta parte, in comunicatii si in sectorul textil au fost inregistrate scaderi de preturi, de 2,2%, respectiv de 0,5%, in timp ce majorari nesemnificative au aparut in sectoarele de divertisment si cultura, de 0,2%.

Potrivit calculelor Institutului National de Statistica (INS), inflatia anuala din Romania s-a situat la 9,04% in iulie, comparativ cu 8,61% in iunie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Eurostat: Romania, cele mai mari cresteri de preturi din UE