Castigurile salariale medii nete pe economie au crescut de 1.001,02 ori in iunie 2008 fata de luna februarie 1992, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Potrivit prevederilor Legii 112/1995, care reglementeaza situatia juridica a locuintelor trecute in proprietatea statului dupa 6 martie 1945, "valoarea totala a apartamentului restituit in natura si a despagubirilor cuvenite pentru apartamentele nerestituite in natura si pentru terenurile aferente nu poate depasi suma veniturilor salariale medii pe economie ale unei persoane pe o perioada de 20 de ani, calculata la data stabilirii despagubirii".

In actul normativ se mai arata ca "valoarea despagubirilor stabilite in conditiile anterioare se actualizeaza la data platii, luand ca baza salariul mediu pe economie din ultima luna a trimestrului expirat".

Citeste si:

Normele de aplicare a Legii nr.112/1995 prevad obligativitatea evaluarii locuintelor nationalizate, in functie de vechimea si tipul locuintei, suprafata utila a acesteia, zona in care se afla situata, regimul de inaltime si gradul de uzura.

Evaluarea este realizata de catre specialisti atestati in domeniu, iar pretul se stabileste tinand cont de coeficientul de crestere a castigurilor salariale medii nete pe economie fata de luna ianuarie 1990.