Potrivit unui comunicat remis de Secretariatul General al Guvernului (SGG), reprezentatii Romaniei se vor intalni cu autoritati locale din Hong Kong si Macao in scopul intaririi relatiilor economice si comerciale, avand in vedere ca Republica Populara Chineza, implicit Regiunea Administrativa Speciala Hong Kong, ocupa locul I in zona asiatica in ceea ce priveste comertul.

"Ca propuneri concrete de colaborare, suntem interesati de atragerea unor investitori in domeniul naval pentru portul Constanta, de incheierea unor acorduri bilaterale care sa vizeze colaboratori in domeniul liniilor de aviatie civila si al turismului, precum si al Burselor de valori, bancilor si fondurilor de investitii” a declarat secretarul general al Guvernului, potrivit comunicatului.

Din delegatie mai face parte stefan Imre, secretar de stat pentru comert la Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii.
Hong Kong s-a aflat pana in anul 1997 sub controlul Marii Britanii, an in care a fost retrocedat Chinei. Retrocedarea a stabilit statutul de Regiune Administrativa Speciala a Republicii Populare Chineze, fiind autonoma in domeniile politic, economic, comercial, fiscal si de reglementare.

Colonia Macao a fost cedata de portughezi Chinei in anul 1999, fiindu-i garantata autonomia politica si economica pentru urmatorii 50 de ani. Astfel, si Macao a dobandit statutul de Regiune Administrativa Speciala a Chinei.