In emisiunea "In centrul atentiei", difuzata luni de Radio Romania Actualitati - realizator Iulian Olescu - presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, a facut cateva comentarii interesante, pe marginea recentelor masuri adoptate de Banca Nationala a Romaniei, pentru limitarea riscului de credit la imprumuturile acordate persoanelor fizice.


Potrivit reglementarilor BNR, totalul angajamentelor de plata lunare - rata si dobanda aferente tuturor tipurilor de contracte de credit, precum si altor contracte de aceeasi natura, cum ar fi cele de leasing ori de cumparare de bunuri in rate - nu poate depasi 40% din veniturile nete lunare ale solicitantului. De asemenea, angajamentele de plata lunare decurgand din credite de consum si imobiliare, indiferent de creditor, nu pot depasi 30%, respectiv 35% din veniturile nete lunare ale solicitantului de credit si, dupa caz, ale familiei acestuia.


Ponderea creditelor in PIB este, inca, foarte redusa


"Daca ne uitam ce inseamna ponderea creditelor in produsul intern brut in alte tari, o sa vedem ca noi suntem departe de a fi atins acele praguri care se considera normale. Practic, suntem sub pragurile admise pentru ponderea creditului in PIB" - a spus Radu Gratian Ghetea. In opinia presedintelui ARB, motivul de ingrijorare pentru FMI il reprezinta faptul ca aceste credite ar creste prea repede. "Opinia noastra, a bancherilor, este ca nu este un motiv de ingrijorare si din pacate se intampla ca, de multe ori, in loc sa analizam cu atentie si sa vedem care sunt acele posibilitati de a reduce deficitul de cont curent sau deficitul balantei comerciale, mai pe sleau, reducerea importurilor, deci in loc sa ne uitam cum am putea sa reducem importurile sau sa crestem exporturile, astfel incat sa nu mai avem deficitul balantei comerciale, cautam niste masuri administrative de genul celor puse de FMI" - a spus Ghetea.


Sunt loviti, cu predilectie, producatorii romani


Presedintele ARB atrage atentia ca astfel de masuri ar putea conduce la degradarea altor indicatori economici: "Eu n-o sa dau exemplu decat un fapt care ar putea fi foarte neplacut, si anume, cresterea somajului. Sa nu uitam ca, la ora actuala, credite de consum iau persoanele cu venituri relativ mici si in afara de cateva lucruri care nu se produc in Romania, precum televizoare si calculatoare, toate celelalte se cam produc in tara: si frigidere, si aragazuri, si autoturisme, si mobila romaneasca s.a.m.d. Acesta este principalul produs care se vinde pe credit de consum la ora actuala. Celelalte produse, care sunt de mare valoare, cum ar fi televizor cu plasma, supermasini de spalat si mobila italiana, astea se cumpara cu banii jos. Foarte putina lume care isi permite sa cumpere asemenea produse le cumpara in rate. In general, lumea care si le permite si le cumpara cu banii jos. Cred eu ca prin aceste masuri am putea sa ajungem intr-o situatie destul de neplacuta, ca prin reducerea productiei interne sa avem un puseu in ceea ce priveste somajul, pentru ca nu se afecteaza numai productia, se afecteaza si desfacerea, se afecteaza si depozitarea" - a declarat presedintele ARB.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri