Toate taxele si impozitele locale se vor majora, incepand de anul viitor, cu cel putin 6%, aceasta fiind indexarea anuala pe baza ratei inflatiei. Proiectul de act normativ care prevede aceste mariri se afla pe masa de lucru a guvernului. Tinand cont ca, in urma negocierilor cu Fondului Monetar International, autoritatile au decis inghetarea salariilor la toate categoriile de bugetari, este lesne de prevazut ca multi angajati trebuie sa achite taxe si impozite mai mari din salarii ramase la acelasi nivel. In nota de fundamentare a actului normativ este invocata Legea 571/2003 privind Codul fiscal, care prevede ca, in cazul oricarui impozit sau taxa locala, valoarea acesteia se poate indexa anual pentru a reflecta rata estimata a inflatiei pentru anul urmator, daca aceasta depaseste procentul de 5%. Or, potrivit estimarilor guvernului si ale Comisiei Nationale de Prognoza, rata inflatiei pentru anul 2006 va fi de 6% - un nivel ambitios, avand in vedere ca, pentru acest an, se contureaza deja depasirea tintei de inflatie, prevazuta in programul guvernului.




Pe langa majorarea acestor taxe si impozite, in baza estimarilor oferite de Comisia Nationala de Prognoza - ca rata inflatiei pe 2006 va fi de 6% - a fost luata in calcul si ajustarea nivelurilor actuale, cu masurile intervenite prin trecerea la leul nou, se mai arata in nota de fundamentare a proiectului. Astfel, pentru casele de locuit facute din beton armat sau caramida arsa impozitul pe anul viitor va fi de 669 de lei noi (6,69 milioane lei), in timp ce anul acesta taxa a fost de numai 6,13 milioane de lei. Pentru cladirile cu pereti de lemn, impozitul pe anul 2005 a fost de 1,712 milioane de lei si va ajunge la 182 de lei noi (1,82 milioane de lei) anul viitor. Persoanele care detin terenuri cu constructii in intravilan vor plati in 2006 un impozit de 7.404 lei/ha daca terenul se afla in zona A si are nivelul 0, respectiv 509 lei la nivelul cinci. Impozitul prevazut pe un ha in zona D la nivelul 0 va fi mai mare cu 180 de lei fata de impozitul prevazut in 2005, ajungand anul viitor la 3.180 de lei (31,8 milioane de lei vechi). La terenurile arabile aflate in extravilan impozitul pe hectar va ajunge la 20 de lei noi, mai mare cu 10.000 de lei vechi, adica 1 leu nou, ca in acest an. Cu aceeasi valoare creste si impozitul pe un ha de pasune situat in zona A, ajungand la 15 lei noi (150.000 de lei). Pentru aceeasi suprafata de pasune situata in zona D, impozitul va fi anul viitor de 9 lei ((90.000 de lei). Pentru orice fel de teren situat in extravilan indiferent de rangul localitatii si zona unde este situat, impozitul va ajunge la 1 leu/ha in 2006.

Nici taxa privind eliberarea certificatului de producator nu a scapat de indexarea realizata de autoritati, ajungand astfel la un nivel cu 35.000 de lei mai mare decat este in acest an si anume intre 0 si 535.000 de lei. La autoturismele cu capacitatea cilindrica mai mica de 2.000 cm cubi, valoarea taxei a ramas la acelasi nivel ca in acest an, de 70.000 de lei vechi, adica 7 lei noi, insa la autoturismele cu o capacitate mai mare, taxa pentru anul viitor este mai mare decat cea din acest an, ajungand la 9 lei noi, fata de 8,6, cat este in prezent. Cea mai mare crestere a impozitului a intervenit la iahturi, unde proprietarii acestora vor fi nevoiti in 2006 sa scoata din buzunar mai mult cu aproximativ 1.107 de lei noi fata de acest an, cand impozitul a fost de 17,752 milioane de lei vechi. In ceea ce priveste amenzile in cazul persoanelor fizice, nivelurile vor creste, in medie, tot cu 6%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri