Legislatia privind taxa pe valoare adaugata (TVA) va fi modificata in vederea aderarii la UE, pana la finele acestui an, au declarat ieri surse din Ministerul Finantelor. Potrivit directivelor europene nivelul minim al cotei reduse, valabil pentru unele produse si servicii stabilite precis de Comisia Europeana, va putea cobori pana la 5%. "Modificarile substantiale vor viza schimburile intracomunitare. Astfel, vor disparea declaratiile vamale intre Romania si statele membre ale Uniunii Europene, marfurile urmand sa circule pe baza unor documente speciale. De asemenea, va exista un sistem de decontari intre statele membre UE", au declarat sursele citate. in plus, vor fi aplicate regimuri speciale pentru o serie de bunuri gen second-hand, obiecte de arta, antichitati si in cazul agentiilor de turism. incepand din 2007 vor fi eliminate o serie de scutiri de la TVA, pentru valorificarea obiectelor de cult, pentru activitatile de cercetare, dezvoltare, inovare si transportul fluvial al localnicilor in Delta Dunarii si pe Dunarea de Jos.

In prezent, cota standard de TVA este de 19%. Cota redusa, de 9%, este aplicata pentru produse cum ar fi protezele medicale si medicamentele, precum si pentru servicii cum ar fi editarea de carti, reviste, manuale scolare si cazarea in unitati turistice. Potrivit Directivei VI a UE, nivelul minim pentru cota standard este de 15%. Cel mai redus nivel al TVA este in Spania si Germania, de 16%, iar cea mai ridicata cota este in Danemarca si Ungaria, de 25%, tari care aplica pe larg insa si cota redusa. Cat priveste nivelul accizelor pana la aderarea la UE, singurul produs care nu va mai fi accizat suplimentar este benzina, aceasta fiind accizata in prezent la nivelul prevazut pentru 2008.







Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri