Ritmul anual de crestere a sectorului romanesc de constructii s-a temperat semnificativ in iunie fata de lunile anterioare, la 12,7%, nivel care plaseaza totusi Romania pe locul al treilea in Uniunea Europeana (UE), arata biroul statistic european Eurostat.
Romania inregistrase, in ultimele trei luni, cele mai inalte ritmuri de crestere a sectorului constructiilor din UE - de 32,5% in martie, 30% in aprilie si 31,5% in mai.

Polonia a inregistrat cea mai mare crestere a sectorului de constructii in iunie, de 20,8% fata de aceeasi luna din 2007, urmata de Slovenia, cu 14,9%. Bulgaria s-a clasat pe pozitia a patra in UE, dupa Romania, cu un ritm de crestere a pietei constructiilor de 10,3%.

In schimb, Spania a suferit o prabusire a sectorului constructiilor in iunie, inregistrand o reducere ale lucrarilor de constructii de 15,9%, in timp ce Marea Britanie a raportat un declin de 4,7%.

Eurostat, care a centralizat date pentru 13 din cele 27 de state membre, arata ca sectorul constructiilor a scazut in UE, in iunie, cu 1,8% fata de iunie 2007, in timp ce statele din zona euro au raportat o scadere mai mare, de 2,4% in acelasi interval.

Fata de aceeasi luna a anului trecut, sectorul constructiilor a crescut in iunie in noua state membre si a scazut in patru, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Constructiile de cladiri au scazut in iunie cu 2,1% fata de aceeasi luna din 2007 in UE si cu 3% in zona euro, iar cele ingineresti s-au redus cu 1,4% in UE si cu 1,2% in zona euro.

Comparativ cu luna mai, sectorul constructiilor a crescut, in iunie, in sase state membre si a scazut in sapte dintre acestea. Cele mai mari cresteri lunare au fost in Portugalia si Romania, de 2,9% fiecare, si Polonia, de 2,6%.

In schimb, Slovenia, Marea Britanie si Spania au inregistrat scaderi importante in luna iunie fata de mai 2008, de 5,8%, 5,4%, respectiv 3,1%. In iunie, volumul lucrarilor de constructii a scazut cu 1,5% fata de luna anterioara in UE si cu 0,6% in zona euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri