Comisia Europeana (CE) a suspendat temporar procesarea cererii de plata in valoare de 28,3 milioane euro pentru proiecte din cadrul programului SAPARD, pana la remedierea deficientelor constatate in cadrul monitorizarii din iunie, a anuntat, ieri, Ministerul Economiei si Finantelor (MEF).
"Autoritatile romane vor relua transmiterea cererilor de fonduri la Comisia Europeana dupa obtinerea unei asigurari din partea unui auditor independent ca deficientele semnalate au fost solutionate", se mai spune in comunicatul MEF.

Directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), Laszlo Klarik, a declarat mai devreme, pentru NewsIn, ca platile pentru proiectele depuse in cadrul programului SAPARD au fost sistate pana la remedierea deficientelor constatate la procedurile de control.

"S-au identificat unele deficiente si ar exista riscul ca unele plati sa nu fie considerate ca fiind efectuate corect. Prin urmare trebuie introduse controale suplimentare, trebuie imbunatatite procedurile de control", a declarat Laszlo Klarik.

El a precizat ca Romania trebuie sa mai primeasca de la UE, in cadrul programului SAPARD, 200 de milioane de euro.

Platile catre beneficiarii programului SAPARD vor fi reluate dupa finalizarea reverificarilor APDRP

Platile catre beneficiarii programului SAPARD vor fi reluate dupa ce APDRP va finaliza reverificarile tuturor cererilor de plata din sistem, ca urmare a solicitarilor CE, informeaza un comunicat transmis de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

"In ultimele saptamani, s-au realizat verificari suplimentare efectuate de catre expertii Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) atat pe teren, cat si la nivel de documente pentru cererile de plata depuse la APDRP, inainte ca acestea sa fie autorizate. In acest scop, APDRP realizeaza verificarile pe teren, care urmaresc o mai buna evidentiere a lucrarilor efectuate de beneficiari, pentru fiecare tip de investitii in fiecare stadiu de executie, cat si in fiecare stadiu de plata. In ceea ce priveste verificarea documentara, in baza recomandarilor expertilor auditori, APDRP a decis ca la nivelul primirii cererilor de plata sa nu fie acceptate dosare incomplete care impiedica evaluarea corespunzatoare", se anunta in comunicatul MADR. In prezent, toate cererile de plata incomplete sunt respinse.

Un alt element de intarire a controlului il constituie verificarea de catre Directia de Control si Antifrauda din cadrul APDRP a tuturor proiectelor finalizate, nu doar cele prevazute prin esantioanele obisnuite de control, potrivit ministerului.

"In acest moment, expertii APDRP lucreaza la reverificarea tuturor cererilor de plata din sistem pentru a putea certifica si aproba aceste cereri. APDRP se afla intr-o faza avansata de implementare a masurilor cuprinse in Planul de actiune transmis catre CE la data de 31 iulie 2008, existand o comunicare continua cu reprezentantii CE. Reluarea platilor catre beneficiari se va realiza imediat ce actiunile mai sus prezentate vor fi finalizate", potrivit comunicatului.

In prima jumatate a lunii iunie, a avut loc o misiune de audit a Comisiei Europene, care face parte din procedura de monitorizare pe care serviciile CE o efectueaza anual. Misiunea a avut rolul de a face recomandari privind imbunatatirea sistemului de implementare a Programului SAPARD.
Recomandarile Comisiei Europene vizeaza in primul rand intarirea sistemului de control legat de autorizarea platilor catre beneficiarii finali ai fondurilor SAPARD.

In urma acestei misiuni, la solicitarea Comisiei Europene, autoritatile romane au elaborat un plan de actiuni precis care prevede si completarea procedurile legate de autorizarea platilor cu noi elemente de control menite sa reduca posibilitatea aparitiei riscului de a efectua plati incorecte.

Platile pentru proiectele depuse in cadrul Programului SAPARD au fost sistate pana la remedierea unor deficiente constatate la procedurile de control, a declarat directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), Laszlo Klarik, pentru NewsIn.

"S-au identificat unele deficiente si ar exista riscul ca unele plati sa nu fie considerate ca fiind efectuate corect. Prin urmare trebuie introduse controale suplimentare, trebuie imbunatatite procedurile de control", a declarat Laszlo Klarik.

El a precizat ca Romania trebuie sa mai primeasca de la UE, in cadrul Programului SAPARD, 200 de milioane de euro. Pentru aceasta suma verificarile se vor face dupa noile proceduri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri