"In opinia noastra, activitatea economica a atins un varf in al doilea trimestru si ne asteptam sa se tempereze in urmatoarele trimestre", se arata in nota de cercetare a Raiffeisen.

Totusi, economistii de la subsidiara romaneasca a bancii austriece nu se asteapta la o reducere a ritmurilor de crestere economica in ultimele doua trimestre ale acestui an, care vor ramane ridicate ca urmare a contributiei agriculturii, cu o activitate mult mai buna decat cea de anul trecut, afectata masiv de seceta.

"Decelerarea activitatii ar trebui sa fie reflectata in special in rate mai scazute de crestere ale PIB excluzand agricultura. Politica monetara mai restrictiva si incetinirea activitatii economice din zona euro sunt principalii factori care vor determina aceasta decelerare", se mai spune in raportul mentionat.

Citeste si:

Joi, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, declara ca produsului intern brut (PIB) al Romaniei a crescut cu 8,9% in al doilea trimestru al acestui an, avansul din prima jumatate a anului fiind de 8,6%.

In primul trimestru al acestui an, economia Romaniei a crescut cu 8,2% fata de acelasi interval din 2007.

Institutul National de Statistica (INS) va publica primele date privind produsul intern brut al Romaniei din al doilea trimestru al acestui an in 1 septembrie.