Productia nationala de vin va creste cu circa 20% in 2008

Patronatul National al Vitei si Vinului (PNVV) estimeaza pentru acest an o productie de peste 6,3 milioane hectolitri de vin, in crestere cu aproximativ 20% fata de anul trecut, datorita conditiilor climaterice favorabile si investitiilor din 2008.

"Perioada prelungita de insolatie si precipitatiile abundente contribuie decisiv la obtinerea unui vin de calitate peste medie, respectiv a unei productii record pentru ultimii ani. Din informatiile obtinute de la producatorii membri PNVV, recolta de struguri si implicit productia de vin vor depasi nivelul anului trecut cu o medie nationala de aproximativ 20%", au declararat reprezentantii PNVV.

Potrivit estimarilor, cea mai mare crestere a productiei fata de 2007 o va inregistra regiunea viticola Transilvania cu un plus de 30%, urmata de Dobrogea cu un avans de 25%, Moldova cu 15-20%, Oltenia/Mehedinti cu 15%, Muntenia cu 10% si Banat cu 10%.

Cresterea productiei de vin de anul acesta se datoreaza si investitiilor realizate in ultimii opt ani prin programul de dezvoltare rurala (SAPARD si PNDR) prin care s-au alocat circa 40 milioane euro sau investitiilor de circa 33 milioane euro realizate prin organizarea comuna a pietei vitivicole. In plus, in perioada 2009-2013 sectorul vitivinicol romanesc va absorbi suma de 210,5 milioane euro in urma aplicarii "Reformei vinului".

Principala destinatie a acestor fonduri va fi reconversiunea si replantarea vitei de vie, directiile prioritare fiind replantarea vitei imbatranite, plantarea soiurilor autohtone si a celor pentru vinul rosu. Astfel suprafata de vie care va beneficia de replantare in 2008 va ajunge la 3008, iar pentru urmatorii ani este vizata o medie de 4.500 hectare pe an.

Piata totala a vinului a crescut in ultimele 12 luni cu 17%, primii cinci producatori/comercianti de vinuri fiind Murfatlar Romania, Vincom Vrancea, Jidvei, Cotnari si Tohani. Aceste companii insumeaza impreuna aproximativ 50% din totalul volumului tranzactiilor cu vin din Romania.

De asemenea, piata vinului imbuteliat la 0,7-0,75 litri a crescut in perioada vizata cu 31%, cea mai mare pondere in acest segment fiind detinuta de vinul cu denumire de origine controlata (DOC). Piata vinului spumant/spumos inregistreaza o tendinta constanta de crestere anuala, raportand un plus de 7% in primul semestru din 2008 comparativ cu aceasi perioada a anului trecut. Primii cinci producatori/comercianti de vin spumant/spumos sunt Angelli, Zarea, Bucium, Jidvei, Halewood.

Cresterea consumului pietei de vin din Romania se datoreaza in special cresterii puterii de cumparare, dar obiceiurile de consum nu s-au modificat substantial in ultimii ani, ponderea majora fiind detinuta in consum de vinul alb (70%). Vinul romanesc detine 97% din total piata interna, iar 3% vinul de origine intra si extracomunitara.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri